eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mit rejtenek a szerződések apró betűi?

Az előfizetői szerződések apró betűs részei miatt indított vizsgálatot a Nemzeti Hírközlési Hatóság annak kiderítésére, hogy sérülnek-e a fogyasztók jogai az olvashatatlan dokumentumok miatt.

A 100-150 oldalas szerződéseket gyakran az újságok betűihez képest negyedakkora méretben nyomtatják ki az egyes szolgáltatók.

Előírás nincs arra, hogy a feltételeket mekkora betűkkel kell feltüntetni egy szerződésben - mondta az InfoRádióban a Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivője. Mindössze az a követelmény, hogy a dokumentumnak áttekinthetőnek és olvashatónak kell lennie.

A jogszabályok betartatása azért fontos - hangsúlyozta Márton György-, mert az előfizetők a szerződéseken nem módosíthatnak, mindössze két választásuk van: elfogadják vagy elutasítják.

Mint mondta, gyakori, hogy az előfizetők kötelezettségeit részletezik a szerződések, míg a jogaikról alig olvasható valami.

Az ombudsman egy általános szabályozás mellett

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint az apró betűs részek azért lehetnek félrevezetők, mert sokan azt hihetik: csak háttér-információkat tartalmaznak.

Mindez sértheti az előfizetők önrendelkezési jogát. Szabó Máté szerint a megoldás az általános elvek lefektetése lehet.

A témában részletesebben hallhat az InfoRádió Fórum című magazinjában.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×