eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az alsó tagozatban még minden rendben van

Az alsó tagozatban nincs gond az oktatási rendszerrel, a felső tagozatosok eredményei pedig javuló tendenciát mutatnak - mondta az oktatási miniszter a Századvég Alapítvány oktatásról szóló konferenciáján. A Fidesz korábbi szakminisztere szerint a középiskolások gyengébb teljesítménye a nemzetközi képességfelméréseken nevelési hiányosságokból fakad.

Az alsó tagozatban nincs gond a diákok tudásával, a problémák a felső tagozatban kezdődnek, mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter, utalva a közelmúltban nyilvánosságra került nemzetközi tanulói teljesítménymérésekre.

A miniszter kiemelte az óvoda szerepét, amelyre az eddigieknél is nagyobb figyelmet kell fordítani, értékeit őrizni kell.

A problémák felső tagozaton jelentkeznek - jelezte, hozzátéve: úgy látja, hogy az irány, amelyet követnek, megfelelő, de az eredményekhez időre és türelemre van szükség.

A miniszter kitért arra, hogy a kétszintű érettségi bevezetése jó döntése volt, de még szükséges a rendszer finomítása. Hiller István szerint az állam szerepe a középfokú és a felsőfokú oktatás határán a legnagyobb.

Hosszú távon fontos feladatnak tartja a szabályozás, és a keretek megteremtését és a finanszírozás megoldását.

Pálinkás József, a Fidesz korábbi tárcavezetője szerint a magyar közoktatás legfontosabb intézménye az óvoda, és minden porgrammal, ami az óvodáztatás kiterjesztését célozza, egyetért.

Mint mondta, a magyar cigányság felzárkóztatásának egyik legfontosabb kérdése, hogy már az óvodában megkezdődjön az integráció.

Pálinkás József szerint az, hogy alsó tagozaton nincs gond a gyermekek teljesítményével, azzal magyarázható, hogy itt volt a legkevesebb reform.

Felső tagozaton a fiatalok iskolához, tanárokhoz való viszonya megváltozik. Véleménye szerint a nemzetközi felmérések eredménytelensége nem kifejezetten szakmai jellegű, hanem nevelési hiányosságokból fakad.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×