eur:
389.36
usd:
362.79
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Új Volán-menetrend vasárnaptól - a nap hírei

Erős Magyarország címmel bemutatta programját a Fidesz. Eddig nem érkezett hivatalos megkeresés a magyar kormányhoz Svédországból a Gripen-beszerzések vizsgálatának ügyében. Vasárnap lép életbe a Volán-társaságok, a MÁV-START és a GYSEV jövő évi menetrendje. A nap hírei 2007. december 8-án, szombaton.

Orbán Viktor a Fidesz-programról

Dinamikus gazdasági növekedés, tartós államháztartási egyensúly, célzott adócsökkentés, valamint aktív állami szerepvállalás a gazdaságban és a közszolgáltatásokban; ezek az alapelemei a Fidesz programjának, amelyet ma mutattak be a párt vezetői.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke úgy vélte: a tervezet 10-15 évre mutat irányt és fontos lépés abban, hogy a magyarok helyreállítsák önbecsülésüket. A pártja által kezdeményezett népszavazásokról azt mondta: a referendum lényegében egy előrehozott választás lesz, az emberek arról mondanak véleményt, hogy milyen úton haladjon tovább az ország.

A kormányszóvivő a Gripen-ügyről

Eddig semmilyen hivatalos megkeresés nem érkezett a magyar kormányhoz Svédországból a Gripen-beszerzések vizsgálatának ügyében - közölte a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid ugyanakkor hangsúlyozta: a kabinet az egész ország alapvető érdekének tekinti, hogy minden segítséget megadjon, ha a külföldi nyomozó hatóságok ezt kérik tőle.

Hozzátette: a kormány nemzetbiztonsági kabinetje ettől függetlenül foglalkozni fog az üggyel, és december 18-ai ülésén napirendre tűzi a vadászgép-beszerzést vizsgáló bizottság jelentését.

A liberálisok országos tanácsa is támogatja a kompromisszumos megállapodást

Az SZDSZ Országos Tanácsa támogatja az egyészségügy átalakítása ügyében az MSZP-vel kötött szakmapolitikai kompromisszumot - jelentette ki a testület elnöke. Gulyás József a tanács ülése után azt mondta: a liberális párt bízik abban, hogy az Országgyűlés a december 17-ei zárószavazáson elfogadja az egészségbiztosítási reform tervezetét.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a tanácskozás után arról beszélt, hogy az egészségbiztosításban megmarad a nemzeti kockázatközösség, minden magyar állampolgár biztosított marad.

Közben Nyakó István, az MSZP szóvivője bejelentette: a szocialisták megyénként tárgyalnának a reformról a szakszervezetekkel.

Tiltakozó állásfoglalást fogadtak el az egészségbiztosítás tervezett átalakítása ellen a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés uniója budapesti nagygyűlésén.

Szabó Endre elnök azt mondta: a magánbiztosítóknak nincs helye az egészségbiztosításban, ezeknek a cégeknek a kiegészítő szolgáltatásoknál kellene maradniuk. Közölte: arra kérik az országgyűlési képviselőket, függesszék fel az egészségbiztosítási törvénytervezet tárgyalását és folytassanak le egy széles körű társadalmi vitát. Új menetrend vasárnaptól

Vasárnaptól érvényes a Volán-társaságok, a MÁV-START és a GYSEV új menetrendje. A Volán Egyesülés adatai szerint a munkaszüneti napokon csaknem 2 százalékkal, a munkanapokon több mint 5 százalékkal csökken a járatok száma.

Januártól a MÁV járatainak száma is csökken az összevonások miatt, így átlagosan napi 3.200 személyszállító vonat közlekedik majd.

Élőlánc a Duna-parton

Csaknem kétezer siket és nagyothalló ember alkotott élőláncot délelőtt a budapesti Duna-parton a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének megalakulása 100. évfordulója alkalmából.

Mosoni Krisztina, a szervezet Hajdú-Bihar megyei titkára elmondta: a politikamentes akcióval helyzetükre kívánták felhívni a társadalom figyelmét, és kommunikációs akadálymentesítést szorgalmaznak.

EU-Afrika-csúcs Lisszabonban

Lisszabonban az emberi jogok védelmére szóló felhívással megkezdődött az Európai Unió és az afrikai földrész vezetőinek kétnapos csúcsértekezlete.

José Sócrates portugál miniszterelnök, a tanácskozás házigazdája beszédében hangsúlyozta: az emberi jogok globális értéket jelentenek, amelyet őrizni, erősíteni és védelmezni kell.

John Kufuor ghánai államfő, az Afrikai Unió soros elnöke egyenlő partnerek közötti viszonyt sürgetett. A második Afrikai Unió - Európai Unió csúcsértekezleten mintegy 80 állam- és kormányfő vesz részt. Magyarországot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Göncz Kinga külügyminiszter képviseli.

Ünnepségek a Mária-jelenések 150. évfordulóján

Megkezdődtek a dél-franciaországi híres katolikus zarándokhelyen, Lourdes-ban a XIX. század közepén ott lezajlott Mária-jelenések 150. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek.

A hónapokban, különösen az egyes jelenések évfordulóin számos rendezvény lesz a francia Pireneusokban lévő búcsújáróhelyen.

A 14 éves Bernadette Soubirous-nak - elmondása szerint - 1858. február 11-e és július 16-a között többször megjelent Szűz Mária. Évente mintegy 6 millió ember zarándokol el ahhoz a forráshoz, amit a lány Mária útmutatása alapján kapart ki a földből.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×