eur:
389.53
usd:
362.58
bux:
68013.45
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Átadták a Prima Primissima Díjakat

Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat pénteken este Budapesten, a Művészetek Palotájában. Kiemelkedő teljesítményükért a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport képviselői ötödik alkalommal részesültek elismerésben a vállalkozók napján. A jubileum alkalmából a korábbi évek Prima-díjasai közül ötnek Jubileumi Prima Primissima Díjat adományoztak.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében kiemelte: a díj küldetése, hogy az alkotói tehetség mellett a tartós, kiemelkedő teljesítményt elismerje. Hozzátette: a korábbi és mai díjazottak olyan területeken dolgoznak és alkotnak, ahol kimagasló eredményt csak az igazán tehetséges emberek tudnak elérni, sokszor egy élet megfeszített munkájával.

Megemlékezett arról, hogy a díj megalapítása óta eltelt öt évben több ezer jelölt közül választották ki azt a 150 "primát", akik közül az 50 "primissima", vagyis a kategóriák győztese kikerült. Mint fogalmazott, a zsűrizés során fontosnak tartották, hogy a világnézeti szempontból változatos összetételű döntéshozó testületek kizárólag szakmai alapon ítéljék oda a díjat, elkerülve azt a vádat, hogy döntéseiknél bármilyen politikai szempont merült fel.

A magyar irodalom kategóriában Tandori Dezső költő, műfordító, a magyar színház- és filmművészet területéről Lukács Sándor színművész, a magyar képzőművészek közül Schrammel Imre, az Iparművészeti Egyetem egykori rektora, keramikus-iparművész vehette át a Prima Primissima Díjat.

A magyar tudomány területéről Glatz Ferenc történész, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, a magyar oktatás és köznevelés kategóriájában Hankiss Elemér szociológus, a magyar építészet és építőművészet területéről Finta József építész részesült elismerésben. A magyar írott és elektronikus sajtó kategóriában Rangos Katalin, az MTV elnöki és műsorpolitikai főtanácsadója lett a díjazott.

A magyar népművészet és közművelődés témában Jankovics Marcell filmrendező, a magyar zeneművészet területéről Perényi Miklós gordonkaművész nyerte el a díjat.

A magyar sport kategóriában Egerszegi Krisztina úszó, olimpiai bajnok kapta az elismerést.

A közönségdíjat a Magyar Állami Népi Együttes nyerte el, az elismerést Mihályi Gábor, az együttes vezetője vette át.

Öten kaptak jubileumi díjat


A korábbi évek "primái" közül öten: Bánki András újságíró, Novák Ferenc koreográfus, Kocsis Zoltán zongoraművész, Szabó István filmrendező és Töröcsik Mari színművész Jubileumi Prima Primissima Díjban részesült. A 40 ezer euróval járó elismerésről Demján Sándor döntött.

A primissimák, vagyis a kategóriák győztesei 50 ezer eurót kapnak, és átvehetik a kitartás jelképét: a Zsolnay Porcelánmanufaktúra által készített Kincsem-szobrot. A többi jelölt (prima) tíz-tízezer euró díjazásban részesül. A közönségdíj szintén 50 ezer euró összeggel és világhírű versenylónak az Ajkai Kristály Kft. által megformált szobrával jár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×