eur:
388.49
usd:
360.79
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Fékezés nélkül Ausztriába

December 21-étől már megállás, sőt, fékezés nélkül hajthatunk át a magyar-osztrák, magyar-szlovák és a magyar-szlovén határokon. A szükségtelenné váló épületeket lebontják, az útakadályokat pedig megszüntetik.

A hónap végén már semmilyen ellenőrzésre sem kell számítania azoknak, akik a már legalább 2004. óta európai uniós államokba utaznak. Románia még nem része a schengeni övezetnek, így bár oda is elegendő csak egy személyi igazolványt vinnünk, ezt egyelőre még fel kell mutatnunk a határőröknek.

A feleslegessé váló épületek egy részét átalakítják, és más célokra hasznosítják, de lesznek olyanok is, amelyeket egyszerűen lebontanak - mondta az InfoRádióban Orodán Sándor, a határőrség szóvivője.

Ettől függetlenül lehetséges, hogy rövidebb időszakokon keresztül még át kell esnünk határellenőrzéseken, ha ezekbe az országokba utazunk. Az uniós tagállamok 30 napra ugyanis kérhetik az ideiglenes határellenőrzések visszaállítását.

Ausztria már bejelentette ezen igényét a jövő nyári futball Európa-bajnokság idejére. Bár a lebontásra ítélt határátkelőhelyeket nem állítják vissza, mobil berendezések segítségével a magyar határőrök is részt vehetnek az ellenőrzésben. Orodán Sándor elmondta: a mobil ellenőrzőállomásokat szinte napok alatt vissza lehet állítani.

Ugyanezt tapasztalhatták azok is, 2006-ban a németországi futball világbajnokságra látogattak.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×