eur:
391.03
usd:
366.08
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Madeleine-nek több száz magyar sorstársa van

Magyarországon is történnek hasonló gyerekeltűnési ügyek, mint a brit Madeleine McCann esete, akinek Portugáliában veszett nyoma. A magyar közvélemény figyelmét a Margitszigetről eltűnt kisfiú vagy a borsodi Emődről elveszett kislány esete keltette fel, évente ugyanakkor több ezer gyermek tűnik el Magyarországon, tizedük legjobb esetben is csak hónapok múlva kerül elő.

Takács Dominik nevére valószínűleg sokan emlékeznek. Édesanyja azt állította, hogy a gyermek augusztus 3-án tűnt el a Margitszigetről. A rendőrség kezdetben hasztalanul kereste, és ötmillió forintos nyomravezetői díjat is felajánlott, később azonban kiderült, hogy a kisfiút valójában a család harci kutyái ölték meg Monorierdőn, holttestét pedig a szülők ásták el.

Ugyancsak nagy sajtóvisszhangot kapott a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Emődről szeptemberben eltűnt huszonegy hónapos kislány, Paula esete, akinek megtalálásáért szintén ötmillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel a rendőrség, a kislányt azonban még nem találták meg.

Az övékéhez hasonló volt Till Tamás ügye is. A bajai kisfiú 2000-ben, tízéves korában tűnt el a városi vadaspark közelében, később egy másik gyermek meggyilkolásával vádolt férfi a kisfiú megölését is magára vállalta.

Több ezren vannak

Magyarországon évente 9-10 ezer gyermek tűnik el, tízből kilencen három hónapon belül megkerülnek. Az elcsámborgók 75 százaléka az intézetekből lóg meg - mondta az InfoRádióban az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa, Kerepesiné Horváth Katalin.

Az eltűntek életkora változatos, a legfiatalabb talán az emődi kislány. A meglógók között van, aki csak attól fél, hogy leszidják egy rossz jegy miatt. Más családokban ennél súlyosabb okokkal magyarázható az eltűnés: a gyermek nem tudja elviselni azt a légkört, amely otthon várja. Vannak, akik kalandvágyból vágnak neki a világnak.

Ha többet szeretne megtudni a témáról, hallgassa meg az InfoRádió 112 című bűnmegelőzési magazinját kedd este.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×