eur:
391.04
usd:
366.05
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Elrettentő erejűek a megemelt közlekedési bírságok

Január elsejétől jelentősen nő a közlekedési bírságok összege, az Országgyűlés ugyanis hétfőn este elfogadta a szabálysértésről szóló törvény módosítását. A helyszíni bírság duplájára nő majd.

A szabálysértési törvény szerint január elsejétől a szabálysértési bírság összege 3000-től 150000 forintig terjedhet. Jelenleg 1000 forint és 150000 forint közötti összeg a kiszabható bírság.

A helyszíni bírságnál a kiszabható legkisebb összeg 3000, a legmagasabb 20000 forint lesz január elsejétől. Ez azt jelenti, hogy a kiszabható helyszíni bírság összege a duplájára nő. Egy tavalyi felmérés szerint ittas vezetésnél átlagosan 40 ezer forint volt a büntetés, míg gyorshajtásnál 30 ezer forintot szabtak ki.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára szerint a bírságok emelésére azért van szükség, mert eddig irreálisan alacsony összegeket szabtak ki. Juhász Gábor a javaslat általános vitájának kezdetén, a Parlamentben arról beszélt, hogy a bírság értékhatárát azért emelték fel, hogy annak legyen elrettentő ereje.

Január elsejétől a kiszabható büntetőpontok száma is emelkedik, egységesen három ponttal. Szándékos bűncselekmény esetén 10, gondatlan elkövetés miatt 7 pont lesz adható, szabálysértés esetén - annak súlyosságától és gyakoriságától függően - 1-6 pont adható.

A szigorítások azt is tartalmazzák, hogy segítségnyújtás elmulasztása, a közúti veszélyeztetés, ittas vezetés vagy cserbenhagyás után az autós jogosítványát is bevonhatják a rendőrök.
Ha valaki a jövőben nem fizeti be a helyszíni bírság összegét, akkor azt adó formájában az APEH fogja behajtani.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×