eur:
390.68
usd:
366.1
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Medián: Tízből hatan támogatják a sztrájkokat

A Medián felmérése szerint tízből hat ember támogatja a sztrájkokat. A közvélemény-kutató cég kutatásvezetője az InfoRádiónak elmondta: az ellenzéki szavazók nyolcvan százaléka elfogadhatónak tartja a munkabeszüntetéseket, de a kormánypárti szimpatizánsok közül is minden hatodik ember jogosnak tartja a tiltakozásnak ezt a formáját.

Arra a kérdésre, hogy melyek voltak a közelmúlt legfontosabb közéleti-politikai eseményei, a válaszadók nagyjából fele válaszolta azt, hogy a sztrájkok, amelyekről szinte mindenki hallott - mondta az InfoRádiónak a Medián kutatásvezetője.

Bakonyi Eszter közölte: a sztrájkoló csoportok közül a legismertebbek a vasutasok, majd a BKV-dolgozók és a pedagógusok következtek.

Ugyancsak a vasutasokról tudják a legtöbben, hogy miért választották a munkabeszüntetést - tette hozzá a Medián munkatársa.

A teljes népesség több mint fele helyesnek tartja, hogy egyes csoportok sztrájkolnak, mivel ezek tagjainak munkahelyét komolyabban érintik a kormány intézkedései, igazuk van tehát, amikor nem veszik fel a munkát - tette hozzá a Medián kutatásvezetője.

Ezt a véleményt nagyon erősen befolyásolja a pártpreferencia: az ellenzékiek körében ezt tízből nyolcan így gondolják, a kormánypártiak közül azonban csak alig minden hatodik. Nagyon megosztottak a kérdésben azok, akik nem határozott pártválasztók - közölte Bakonyi Eszter.

A Medián munkatársa hozzáfűzte: ugyancsak megosztott a közvélemény abban a kérdésben, hogy hatékony eszköz-e a sztrájk. A népességnek valamivel több mint a fele hatékonynak tartja, tízből négyen azonban úgy vélik, hogy ezzel nem lehet komoly eredményeket elérni, a munkabeszüntetés pedig csak kényelmetlenségeket okoz.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×