eur:
397.62
usd:
358.4
bux:
74128.79
2024. október 1. kedd Malvin

PSZ: a hátrányos helyzetű gyerekek nem kapnak megfelelő oktatást

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Magyarország Holnap Oktatási és Gyermekesély Kerekasztal, mivel szerintük a hátrányos helyzetű gyerekek nem kapnak megfelelő oktatást. A kezdeményezést a Pedagógusok Szakszervezete is támogatja. Árok Antal elnök az InfoRádiónak elmondta: a december 17-től határozatlan ideig meghirdetett sztrájk nem szolgálja a közoktatás érdekeit, mert így a tanév vége későbbre tolódhat.

Az Alkotmánybírósághoz fordul jövő héten a Magyarország Holnap Oktatási és Gyermekesély Kerekasztal, mivel szerintük a hátrányos helyzetű gyerekek nem kapnak megfelelő oktatást - mondta az InfoRádiónak Árok Antal, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Az érdekvédő tájékoztatása szerint a PSZ is támogatja a kezdeményezést, amely azért született meg, mert a közoktatásban az ingyenes oktatáshoz való hozzáférés számos kistelepülésen nem érhető el.

Árok Antal kiemelte: az alkotmányban megfogalmazott ingyenes közoktatáshoz való jog csorbul, ugyanis sok kistelepülésen a fenntartó önkormányzat nem működtet iskolát, ugyanakkor társulási megállapodást sem kötöttek.

Az elnök közölte: azt remélik, hogy az Alkotmánybíróság állásfoglalása indukálja az önkormányzati törvény módosítását

Az érdekvédelmi vezető hangsúlyozta: a közoktatási és az önkormányzati törvény módosítását sürgette.

A jelenség különösen a hátrányos helyzetű településeken tapasztalható, ahol a szülőknek sokszor nem is igen van módjuk, hogy autóval gyermeküket más településre vigyék közoktatási intézménybe - fejtette ki.

Árok Antal a Liga által december 17-től meghirdetett, határozatlan idejű sztrájk kapcsán azt mondta: hétfőn döntenek arról, hogy valamiféle szolidaritási megnyilvánulásként csatlakoznak-e. Hozzátette: a határozatlan ideig meghirdetett sztrájk nem szolgálja a közoktatás érdekeit, mert így a tanév vége későbbre tolódhat.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Hajnalban bejelentette Jeruzsálem, hogy betörtek Libanonba az izraeli katonák. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×