eur:
397.62
usd:
358.4
bux:
74128.79
2024. október 1. kedd Malvin

A kormányfő továbbra is elengedhetetlennek tartja az egészségügyi átalakítást - a nap hírei

Öt százalékkal emelkedik a lakossági gáz ára januártól. Továbbra is elengedhetetlennek tartja az egészségügy átalakítását a miniszterelnök. A Fidesz elnöke szerint a demokrácia legyőzte az egypártrendszerű gondolkodást Erdélyben. A nap hírei 2007. december 1-jén, szombaton.

Gázáremelés 2008-ra

5 százalékkal emelkedik a lakossági, és 4,3 százalékkal az ipari gáz ára januártól - közölte a gazdasági és közlekedési miniszter.

Kóka János hangsúlyozta: a változást elsősorban a kőolaj világpiaci árának folyamatos drágulása okozza. Az SZDSZ elnöke a december 17-re, a Liga Szakszervezetek által tervezett országos sztrájkra utalva azt közölte: a kormány nem állítja le a reformokat.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője a gázáremelésről szóló bejelentésre reagálva azt mondta: a kormány újabb terheket rak a magyar emberek vállára és az újabb intézkedésekkel jövőre tovább mélyül a szociális válság.

Gyurcsány az egészségügyi átalakításról


Továbbra is elengedhetetlennek tartja az egészségügy átalakítását a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc egy budapesti szakmai konferencián hangsúlyozta: az egészségügyi reform lényege, hogy a beteg, mint vevő, kerüljön a középpontba, és meg kell szüntetni az ingyenesség illúzióját a rendszerben.

Úgy fogalmazott: a parlament várhatóan megszavazza majd az egészségügyi reformhoz kapcsolódó törvényjavaslatokat.

Közben Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője azt mondta: a kormányfő csak üzletet lát az egészségügyben és nem nevezhető reformnak, hogy felhatalmazás nélkül vizitdíjat és kórházi napidíjat szednek be, valamint három év alatt 250 milliárd forintot vesznek el az egészségügytől.

Több gyógyszer ára is csökken


Újabb 47 gyógyszerért kell kevesebbet fizetni szombattól, átlagosan 5,6 százalékkal. A múlt hónapban 77, a társadalombiztosítás által támogatott patikaszer ára csökkent átlagosan mintegy 2 és fél százalékkal.

Az Egészségügyi Minisztérium korábbi közlése szerint ezzel az idén mintegy 2400 gyógyszer ára lett alacsonyabb. A tárca azt is közölte: a gyógyszerkassza kifizetései továbbra sem lépik túl az időarányos keretet, így nem növelik a költségvetési hiányt.

A SZÉP-program eddigi eredményei


Mintegy hatezer esetben fedezték fel kezdődő, vagy lappangó betegségek jeleit a Szűréssel az Életért Program eddigi állomásain - közölte a kormányszóvivő az eseménysorozat pécsi helyszínén.

Budai Bernadett az eddigi eredményeket összegezve elmondta: Budapesten, Debrecenben, Győrben és Miskolcon 35 ezren vettek részt a szűréseken. Hozzátette: a legtöbben a vércukor- és koleszterinszintjükre voltak kíváncsiak.

A december közepéig tartó programsorozatban az ország hét nagyvárosában végeznek ingyenes felméréseket. Az ötödik helyszín Pécs, utána Szeged és Székesfehérvár következik.Orbán szerint nyert a demmokrácia Erdélyben

A Fidesz elnöke szerint a demokrácia legyőzte az egypártrendszerű gondolkodást Erdélyben. Orbán Viktor Budapesten beszélt erről, ahol Tőkés Lászlóval, a romániai Európai Parlamenti választásokon mandátumot szerzett református püspökkel tartott közös tájékoztatót.

A volt kormányfő hangsúlyozta: Erdélyben is demokratikus érzelmű magyarok élnek, akik tiszteletben tartják a választás lehetőségét. Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta: a törvények szerint magyar pártok nem támogathatnak külföldi kampányokat és ezt a Fidesz sem tette.

Tőkés László királyhágó-melléki református püspök, aki független jelöltként jutott be az Európai Parlamentbe hozzátette: betartották a román törvényeket, és magyar önkormányzatoktól sem kaptak támogatást.

Újabb támogatás Kákosynak

Támogatja Kákosy Csaba jelöltségét a gazdasági és közlekedési miniszteri posztra a Liberális Gazdasági Tanács - jelentette be az SZDSZ elnöke. Kóka János a testület ülése után úgy fogalmazott: azt várják Kákosy Csabától, hogy készítsen tervet a magyarországi gazdasági növekedés visszaállítására.

A kijelölt miniszter azt mondta: a vasút megújítását és a közlekedési reformot is fontos feladatának tekinti. Hangsúlyozta: már jövőre meg kellene kezdeni a Volán-társaságok privatizációját.

A Kóka Jánost váltó Kákosy Csaba - akinek jelölését korábban Gyurcsány Ferenc kormányfő is jóváhagyta - a tervek szerint az Országgyűlés hétfői ülésén teszi le a miniszteri esküt.

Fealdta a megbízott kormányfő

Belgiumban visszaadta a kormányalakításra kapott megbizatást a miniszterelnöki posztra kijelölt flamand Yves Leterme (ÍV LÖTERM). Az országban 174 napja nincs döntés a kormányalakításról a flamand és vallon pártok nézeteltérései miatt.

Az egyik lehetséges koalíciós partner nem hajlandó támogatni azt a tervet, amely szerint nagyobb autonómiát kellene biztosítani az ország két rivális nyelvi közösségének.

Végső búcsú Szabó Magdától

Több százan vettek végső búcsút a Debreceni Köztemetőben a 90 éves korában elhunyt Szabó Magda írótól. A Szabó Magda hamvainak egy részét tartalmazó urnát szülei sírjában helyezték végső nyugalomra.

Végakaratának megfelelően földi maradványainak másik felét Budapesten, néhai férje sírjába helyezik december 10-én a Farkasréti temetőben. A Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas alkotó november 19-én, 90 éves korában hunyt el.

Címlapról ajánljuk

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Hajnalban bejelentette Jeruzsálem, hogy betörtek Libanonba az izraeli katonák. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×