INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

"Legalizálná a bigámiát a kormány"

Infostart / InfoRádió
A regisztrált élettársi kapcsolat jelenlegi tervezete a többnejűséget is lehetővé tenné - hívta fel a figyelmet a Magyar Demokrata Fórum elnöke. Dávid Ibolya szerint a tervezet kidolgozatlansága a kormány kapkodását jelzi.

Az MDF elnöke az InfoRádiónak azt mondta: számára erősen kérdéses az előterjesztés, mert nem rendelkezik arról, hogy egy ember csak egy bejegyzett élettársi kapcsolatban élhet, illetve hogy az élettársaknak nemcsak az egymással, hanem egy harmadik emberrel kötött házassága is megszünteti az élettársi közösséget.

Azt is ki kell mondani, hogy aki házasságot kötött, nem létesíthet bejegyzett élettársi kapcsolatot - tette hozzá a politikus.

Ha ez nincs így, akkor a többnejűséghez hasonló jogi helyzet, többes regisztrált élettársi kapcsolat, plusz még házasság is létrejöhet egyszerre, ami adó-, munka-, szociális- és öröklési jogi kavarodást okozhat - hangsúlyozta Dávid Ibolya.

"Jogi legitimációt nyer a szeretőtartás"

Úgy is mondhatjuk, hogy a szeretőtartás jogi legitimációt nyer, vagy egy bigámiához hasonló állapotot is létrejöhet, ezért kell sokkal pontosabban megvizsgálni ezeket a kérdéseket - fogalmazott az MDF elnöke.

Dávid Ibolya szerint a javaslat kiforratlansága a kormány kapkodását mutatja, ugyanaz a helyzet, mint az SZDSZ által előterjesztett több-biztosítós egészségbiztosítási modellel, nem gondolták végig az első szinten túlmutató lépéseket.

Itt is az figyelhető meg, hogy van egy félig kész anyag, amit az aktuális kampány érdekében ki kellett kapni, viszont nem forrott még ki az a környezet, amire szükség lenne az elfogadáshoz - fűzte hozzá.

A politikus azt javasolja, hogy az elképzelést alaposan tárgyalják ki, és hagyjanak időt hatályba lépésre.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk