eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Női kvóta: egy véleményen Gyurcsány és Orbán

Nem fogadta el az Országgyűlés a női kvótáról szóló törvényjavaslatot, amelyet Sándor Klára és Magyar Bálint SZDSZ-es képviselők terjesztettek a Ház elé.

A javaslat elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazatára lett volna szükség. A határozathozatal során végül 132-en szavaztak igennel, 97-en nemmel, 118-an pedig tartózkodtak.

A szavazás előtt Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára a kormány nevében támogatásáról biztosította a javaslatot.

Ennél a törvényjavaslatnál összesen 32 nő képviselő szavazott igennel, 2 nemmel. Utóbbiak közül az egyik a fideszes Vígh Ilona volt - akinek frakciója lelkiismereti alapon döntött -, másikuk a KDNP-s Hoffmann Rózsa; a kereszténydemokrata frakció eleve nem támogatta a női kvótát.

A nő képviselők közül tartózkodott a fideszes Molnár Ágnes és frakciótársa, Szabó Erika. A Fideszből 32-en szavaztak nemmel, így például Kövér László és Mikola István, a frakció 19 tagja - köztük Orbán Viktor és Navracsics Tibor - megszavazta a javaslatot.

A kereszténydemokratákhoz hasonlóan nem támogatták a női kvótát az MDF jelenlévő tagjai, nem szavazott viszont Dávid Ibolya és Boross Péter.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök támogatta a törvényjavaslatot, csakúgy, mint kormánybeli helyettese, Kiss Péter kancelláriaminiszter. Az MSZP soraiból igennel, nemmel is szavaztak a képviselők, és tartózkodók is voltak.

A törvényjavaslatot előterjesztő SZDSZ képviselői a nemmel voksoló Gulyás József kivételével igennel szavaztak.

A női kvótáról szóló törvényjavaslat zárószavazása előtt ebben a témában az alkotmány módosításáról is dönteniük kellett a képviselőknek.

Ezt az ugyancsak a két liberális képviselő által indítványozott módosítást 76 igen, 218 nem szavazattal, 57 tartózkodással utasította el az Országgyűlés, jóllehet a kormány nevében Ujhelyi István ezt a javaslatot is támogatásáról biztosította.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×