eur:
397.06
usd:
356.61
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Újabb országos sztrájk kedden - a nap legfontosabb hírei

Kedden kétórás országos sztrájkot tart üzemkezdettől a Volán-cégcsoport négy szakszervezeti tömörülése. Az akciót a kedvezményes nyugdíjrendszer megváltoztatása miatt hirdették meg.

Rigában elsősorban európai ügyekről, ezen belül is az unió készülő reformszerződéséről tárgyalt a magyar és a lett miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc a találkozó utáni közös sajtóértekezleten azt mondta: itt az ideje annak, hogy a viták után fontos kérdésekre, például a versenyképességre, az energiapolitikára, a tudományos-kulturális együttműködésre és a mezőgazdasági politika reformjára összpontosítsanak.

Csillagszóró hadművelet néven hét hatóság végez összehangolt ellenőrzést az év végi ünnepekhez kapcsolódóan - jelentette be a kormányszóvivő. Budai Bernadett elmondta: 2008 első hetéig az ötezer szakember több mint 40 ezer ellenőrzést végez országszerte a fogyasztók biztonsága érdekében. A Fidesz szerint a kormány egyelőre csak a kommunikációban erős a fogyasztóvédelem területén.

Kedden kétórás országos sztrájkot tart üzemkezdettől a Volán-cégcsoport négy szakszervezeti tömörülése. A Közlekedési Munkástanácsok Szövetségének alelnöke elmondta: az akciót a kedvezményes nyugdíjrendszer megváltoztatása miatt hirdették meg. Horváth László emlékeztetett: az új törvény értelmében a cégeknek 2008. január elsejétől a sofőrök után 13 százalék korkedvezmény biztosítású járulékot kellene fizetni. Hozzátette: a buszvezetők ötévente egy év korkedvezményt kapnak, de a modernebb autóbuszokon dolgozókat nem illeti meg ez a juttatás.

Hitelesítette az Országos Választási Iroda a Fidesz és a KDNP által, a kórházi napidíj eltörlése ügyében kezdeményezett népszavazás kiírásáért összegyűjtött 320 ezer aláírást. Deutsch-Für Tamás, a Fidesz kabinetfőnöke hangsúlyozta: a Fidesz és a KDNP elnöke arra kéri Szigeti Pétert, az Országos Választási Bizottság elnökét, hogy a testület már hétfőn tartson ülést. Hozzátette: így meghozhatják a referendumhoz szükséges döntéseket, és ennek nyomán Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke kezdeményezheti a népszavazás elrendeléséről szóló határozati javaslatot.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint az elmúlt egy évben romlott a közoktatás helyzete. Kerpen Gábor emlékeztetett: a szeptembertől bevezetett új finanszírozási rend miatt intézményeket vontak össze és zártak be, emelkedtek az osztálylétszámok és több mint 10 ezer pedagógus álláshelye szűnt meg. Az érdekképviseleti vezető a magyar közoktatás napján azt mondta: egyre inkább a spórolás politikája érvényesül az oktatáspolitikával szemben.

A gazdasági miniszter szerint meg lehet törni Oroszország energia-monopóliumát. Kóka János Bakuban beszélt erről, miután tárgyalt Ilham Alijev azeri köztársasági elnökkel. A szabad demokrata politikus hangsúlyozta: Azerbajdzsán nagy mennyiségű földgáz-kinccsel rendelkezik, amit el lehet juttatni Európába. Kóka János azt mondta: a következő 25 évben Európa gázigénye 100 milliárd köbméterrel nő, a Nabucco ebből 31 milliárd köbmétert tudna fedezni. Hozzátette: az azeri elnök megerősítette, hogy együtt kíván működni a Nabucco-projektben résztvevő országokkal, így Magyarországgal is. Közben a Nabucco-terv holland koordinátora Brüsszelben azt mondta: a közösség ragaszkodik az elképzeléshez. JOZIASZ FAN ÁRTSZEN (Jozias van Aartsen) hangsúlyozta: a Nabucco nem oroszellenes, de a közösség el kívánja kerülni, hogy hosszabb távon monopolhelyzetben levő szállítótól függjön.

Brüsszelben jóváhagyták az adóügyi együttműködéssel foglalkozó új uniós programot a közösség tagországainak miniszterei. A program célja a többi között az adócsalás visszaszorítása és az adóztatás adminisztratív terheinek csökkentése.

Meghalt Maurice Béjart francia balettművész, koreográfus - közölte az általa alapított és irányított svájci balett-társulat. A kortárs balett kiemelkedő alakja január 1-jén töltötte volna be 81. életévét. 1987 óta élt Lausanne-ban, ahol létrehozta utolsó, egyben legsikeresebb társulatát, a Béjart Ballet Lausanne-t.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×