eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

SZDSZ: a Fidesz áll a sztrájkok mögött

Az Szabad Demokraták Szövetsége szerint egyértelmű, hogy a Fidesz ott áll a sztrájkok mögött. A kisebbik kormánypárt ügyvivője, Horn Gábor politikai indíttatásúnak tartja a demonstrációkat.

Horn Gábor szerint egyértelmű, hogy a Fidesz ott van a demonstráció mögött, és ezt nem is tagadják az ellenzéki képviselők.

A szabad demokrata politikus elmondta: Kontur Pál, a nagyobbik ellenzéki párt munkástagozatának elnöke elismerte, hogy ő is küldött üzeneteket, amelyekben a demonstrációban való részvételre kért másokat.

Horn Gábor emlékeztetett: a rendszerváltozás idején éppen a politika és az érdekképviseletek szétválasztása volt a céljuk a Független Szakszervezeti Szövetség létrehozásával.

Kicsi volt és oktalan

Az SZDSZ ügyvivője szerint az is a demonstráció politikai okait igazolja, hogy a szárnyvonalakról tegnap megszületett a megegyezés, a vasutasok mégsem fújták le az akciót.

A politikus a sztrájk méretéről szólva elmondta: nem volt igazán nagy, mivel a hétezerből csupán háromezer-ötszáz vasutas, körülbelül száz iskola és egyetlen kórház csatlakozott ahhoz.

Az igazi nagy sztrájkokat meg lehet ismerni - utalt Horn Gábor a francia vagy a német példára.

A szabad demokraták ügyvivője oktalannak tartja a sztrájkfelhívás egészségügyi átalakításra vonatkozó részét is, mert a változások szerinte épp a munkavállalók érdekeit szolgálják.

Jó lesz

Az egészségügyi miniszter itt megismételte: szolidáris, jobb ellátást nyújtó, garanciákkal védett rendszer alakul, amelyben eltűnnek a területi és egyéb egyenlőtlenségek.

Horváth Ágnes hozzátette: az egészségügyi törvényjavaslathoz érkezett módosító indítványokat egyelőre nem tudták áttanulmányozni.

Tóth Károly szocialista képviselőnek a vizitdíj eltörlését javasló indítványát Horn Gábor "kalandorakciónak" nevezte, amelynek politikai, nem pedig szakmai okai vannak.

Az SZDSZ ezt nem fogja megszavazni, nemcsak azért, mert a vizitdíj sok, mérhetően pozitív hatással járt, hanem azért sem, mert legalább 25-30 milliárd forintnyi bevételtől fosztaná meg az ágazatot - hangsúlyozták a szabad demokrata politikusok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×