eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Magyarországon is támad a gyilkos kórokozó

Magyarországon évente 40-50 úgynevezett pseudomonas fertőzést jelentenek a kórházak, de ez a szám várhatóan nőni fog - mondta az InfoRádiónak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának helyettes vezetője azután, hogy egy brit jelentés szerint az antibiotikumoknak ellenálló, halálos fertőzést okozó baktérium egyre terjed az angol kórházakban. A kórokozók pedig nem állnak meg a határokon.

A műtéti eljárások egyre korszerűbbek, és ezeknek köszönhetően akár évtizedekkel is meg lehetne nyújtani az emberek élettartamát. A betegek ellenálló képessége azonban rohamosan csökkent, a kórokozók viszont egyre "erősebbek", a figyelem ezért egyre inkább a kórházi baktériumok felé irányul.

A kékes festéket termelő gennykeltő pseudomonas baktérium a gyenge immunrendszerű betegeket támadja meg - mondta el az InfoRádióban Szolnoki István. Éppen ezért az intenzív osztályokon jelenik meg.

A kórokozó ellenáll az antibiotikumoknak, így egyelőre a szakemberek sem tudják, hogy miként vegyék fel vele a küzdelmet.

Bizonyos kórházi eszközökön, például a katétereken szinte mindig megtalálhatók. Emellett gyakran vannak jelen a véráramba jutó fertőzések, valamint a tüdőgyulladás és a húgyúti fertőzések mellett is.

Magyarországon évente csaknem 40-50 ilyen fertőzést jelentenek a kórházak. Az igen veszélyes kórokozó az esetek többségében halálhoz vezet.

Egy friss felmérés szerint Nagy-Britanniában évente több száz páciens hal meg speudomonas fertőzés miatt. A baktérium sokszor gyakorlatilag kezelhetetlen, mivel ellenáll az antibiotikumoknak. A fertőzést megkapók száma tavaly 41 százalékkal emelkedett.

A rendelkezésre álló tanulmányok szerint azoknak a betegeknek, akik úgy lesznek szepszisesek, hogy már jelen van a szervezetükben a pseudomonas baktérium, alig 20 százaléknyi a túlélési esélyük.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×