eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Lendvai Ildikó: "Nagy hazugság lenne" egy miniszterelnök-csere

Az MSZP parlamenti frakcióvezetője szerint a kormány jelenlegi programját Gyurcsány Ferenc fémjelzi, így vele szeretnék végigvinni ezt a ciklust. Lendvai Ildikó az InfoRádiónak azt mondta: nagy hazugság volna, ha most azt mondanák, hogy nem ezt a programot akarják csinálni.

A presztízsünk nem egy közös torta, ami ha az egyiknél nő, akkor a másiknál csökken, ráadásul egy ilyen fontos törvény esetében végképp nagyon buta és önző dolog lenne presztízsszempontokra adni. Szerintem ne sérüljön senkinek a presztízse, de ez jóval kevésbé érdekes, mint az, hogy egy működőképes és jó modell szülessen. Ezen vagyunk, ebben a kormány is partner, az egészségügyi tárca maga is gondolkodik módosító indítványon, miként a törvény másik előterjesztője, a Pénzügyminisztérium is. Isten ments, hogy presztízsharc legyen, szülessen egy, a beterjesztettnél is kicsiszoltabb törvény! Ma erre komolyabb esélyt látok, mint akár két hete.

Vezető szocialista politikusok különböző interjúkban többször felvetették már azt, hogy lehet-e miniszterelnököt cserélni 2010-ig. Előállhat egy, a 2004-eshez hasonló forgatókönyv, azaz kibírják Gyurcsány Ferenccel 2010-ig?


Minden érdekünk azt mondja, és szerintem az ország stabilitáshoz fűződő érdeke is az, hogy ezzel a programmal, ezzel az összetétellel és ezzel a kormányfővel vigyük végig azt a vállalkozást, amire erre a négy évre szegődtünk. Nem látok olyan politikai erőt az MSZP-ben, amelyik azt mondaná, hogy vissza lehet fordulni a változások politikájában. Sokan mondják, hogy ügyesebben, jobban, több támogatót szerezve kell csinálni, de az alapvető politikai irányhoz képest még senki sem állított fel politikai alternatívát. Akkor viszont megkérdezem: ha ezt az irányt akarjuk folytatni, miért kellene lecserélni a zászlótartót?

Talán mert esetleg nyugalmat hozhatna egy új zászlótartó... Sokan azt mondják, hogy szinte bármilyen más vezető kompromisszumkészebb lenne.

Nem így látom. Ha egy másik vezetőt választana a kormány, vagy az MSZP, akkor azonnal szembesülnie kellene azzal a kérdéssel, hogy ezt a politikát akarjuk, mint eddig, vagy változtatni akarunk?

Most ezt Gyurcsány Ferenc kérdezi, ezekkel a szavakkal.

Teljesen igaza van. Erre az őszinte válasz az, hogy továbbra is ezeket a változásokat tartjuk szükségesnek, mindenfajta teljesítményjavulással együtt. Nagy hazugság lenne egy személyi váltással azt sugallni, hogy nem ezt akarjuk. Miért tennénk meg ezt a hazugságot?

Biztos abban, hogy 2010-ig Gyurcsány Ferencnek fogják hívni a miniszterelnököt?

Azon vagyunk, hogy ezt a programot hajtsuk végre, ennek a programnak pedig ma ő a névadója.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×