eur:
389.08
usd:
361.9
bux:
68684.54
2024. május 8. szerda Mihály

Jöhetnek a románok dolgozni - a nap legfontosabb hírei

Magyarország januártól megnyitja munkaerőpiacát a szakképzett romániai munkaerő előtt. Erről a magyar és a román kormány állapodott meg együttes ülésén Nagyszebenben.

Calin Tariceanu román kormányfő üdvözölte a döntést, ugyanakkor hozzátette: Romániából nem élnek majd tömegesen a lehetőséggel. A kormányülésen öt megállapodást írtak alá a nyilvánosság előtt, további tízet pedig véglegesítettek.

A dokumentumok a gazdasági és kulturális élet, a kisebbségvédelem, valamint az infrastrukturális fejlesztés területeit fogják át. Az együttes ülés előtt Gyurcsány Ferenc Markó Bélával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetőjével találkozott.

PM: túl a mélyponton

A Pénzügyminisztérium szóvivője szerint a harmadik negyedéves GDP-adatok azt mutatják, hogy a gazdaság túl van a növekedési mélyponton.

Pichler Ferenc elmondta: a rövid bázisú növekedési index 0,3 százalék lett, a megelőző negyedévi 0,1 százalék után. Úgy vélte: látható, hogy a kormány által meghirdetett konszolidáció sikeresen halad.

Szólt arról is, hogy a tárca jelenleg 2,2 százalékos idei GDP-bővüléssel számol, és csak a részletes számok ismeretében tekintik át újra az előrejelzést.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint egy százalékkal bővült a bruttó hazai termék az idén a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A Fidesz alelnöke szerint mélyponton van a gazdasági növekedés. Varga Mihály az InfoRádióban azt mondta: egyelőre nem látja azt a programot, amely lendületet adhat a magyar gazdaságnak.

Feljelentést tesz a légiforgalmi irányítók

A légi közlekedés biztonságának veszélyeztetése miatt, ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezetének elnöke.

Metes György indoklása szerint a pár hónapja átadott, repülésmeteorológiai rendszer gyakran hamis információkat szolgáltat az időjárási körülményekről, például a szélirányról, illetve a sebességről.

Közölte: egy állománygyűlésen a munkáltató elismerte, hogy a berendezés valóban szolgáltat hamis adatokat, de - mint fogalmazott - a gyártó nem tudja megszüntetni a hibákat.

A HungaroControl Zrt. közleményében hangsúlyozta: a szigorú szakmai szabályoknak megfelelően kivizsgálták az esetet, de nem találták megalapozottnak a szakszervezet észrevételeit.

Ítélet Energol-ügyben

Első fokon hat vádlottat ítélt letöltendő szabadságvesztésre a 18 közül az Energol-ügyben a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A hat vádlott felfüggesztett szabadságvesztést kapott, öt embert felmentettek.

A letöltendő szabadságvesztések közül egyik sem haladja meg a kétéves időtartamot.

A vád szerint az 1990-es évek legnagyobb olajügyében a bűnözői csoport több tízmillió liter ismeretlen eredetű kőolaj forgalmazásával és közterhek meg nem fizetésével követte el a súlyos bűncselekmény-sorozatot.

Fenyeget a Gazprom

Megfenyegette Európát a Gazprom; az orosz cég egyik vezetője azt mondta: ha az európai államok megakadályozzák a Balti-tengeri Északi Áramlat, illetve a Fekete-tengeri Déli Áramlat gázvezeték építését, akkor a kontinensnek gázhiányra kell felkészülnie.

Alekszandr Medvegyev orosz sajtóbeszámolók szerint Rómában azt mondta: ha egyik terv sem valósul meg, akkor Európa meg fogja érezni a 85 milliárd köbméter gáz hiányát, és kérdéses, honnan szerzi be a nyersanyagot.

A Nyezaviszimaja Gazeta című moszkvai lap emlékeztetett: az elmúlt hónapokban Észtország, Finnország, Svédország és Lengyelország is kifogásolta az Északi Áramlat tervezett vonalvezetését, Németország pedig közölte: csak akkor engedélyezi a csatlakozást a német gázelosztó hálózatokhoz, ha a vezetékhez harmadik, külső szállító is hozzáfér.

Pénteken feloldják a rendkívüli állapotot Grúziában

Grúziában pénteken oldják fel a rendkívüli állapotot - jelentette be az állami televízióban a kaukázusi ország parlamentjének elnöke.

Az egy hete bevezetett korlátozást a zavargásokba torkolló tüntetések miatt rendelte el Mihail Szaakasvili elnök.

A rendelet alapján korlátozták a gyülekezési jogot és a sajtószabadságot. Oroszország az emberi jogok súlyos megsértésének tekintette a rendkívüli állapot bevezetését, az intézkedést a NATO, az Európai Bizottság és az Európa Tanács is bírálta.

Grúziában január 5-én tartják az elnökválasztást; a parlamenti voksolás időpontjáról népszavazáson döntenek.

Címlapról ajánljuk

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×