eur:
390.29
usd:
364.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Magyar Autóklub: Elfogadhatatlan az objektív felelősség bevezetése

Alkotmányellenesnek tartja az objektív felelősség bevezetését a Magyar Autóklub. A szervezet képviselői, bár támogatják a büntetőpont-rendszer szigorítását, úgy vélik, nem a súlyos szabálysértőket fogják ezzel büntetni az egyenruhások.

Elfogadhatatlannak tartja a Magyar Autóklub jogásza azt a kormányzati elképzelést, amely alapján egyszerre lehetne érvényesíteni az üzembentartói felelősséget és a járművezető személyes felelősségét.

Kovács Kázmér az InfoRádiónak elmondta: az egyik megoldás az lehetne, hogy a jármű üzembentartójának kelljen felelősséget vállalnia abban az esetben, ha nem jelöli meg azt a személyt, aki súlyosan megszegte a közlekedési szabályokat.

Hozzátette: ha az üzembentartó elmondja, ki vezette az autót, az illető pedig elismeri, hogy vétett a szabályok ellen, akkor egyedül őt kell felelősségre vonni.

A Magyar Autóklub jogásza szerint az objektív felelősséget bevezető javaslatot a jelenlegi formájában nem fogadja majd el az Országgyűlés.

Kovács Kázmér ugyanakkor úgy véli, hogy indokolt lenne a büntetőpont-rendszer szigorítása, mert az a mostani formájában alkalmatlan a kitűzött célok elérésére.

A jogász szerint azonban a törvényalkotók túlzásba viszik a módosításokat, mivel most olyan esetekre is ki akarják terjeszteni a pontrendszert - például az irányjelzőhasználatra -, amelyek elterelik a figyelmet a ténylegesen veszélyt jelentő, mozgó közlekedési szabályszegésekről.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×