INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Magyar Autóklub: Elfogadhatatlan az objektív felelősség bevezetése

Infostart / InfoRádió
Alkotmányellenesnek tartja az objektív felelősség bevezetését a Magyar Autóklub. A szervezet képviselői, bár támogatják a büntetőpont-rendszer szigorítását, úgy vélik, nem a súlyos szabálysértőket fogják ezzel büntetni az egyenruhások.

Elfogadhatatlannak tartja a Magyar Autóklub jogásza azt a kormányzati elképzelést, amely alapján egyszerre lehetne érvényesíteni az üzembentartói felelősséget és a járművezető személyes felelősségét.

Kovács Kázmér az InfoRádiónak elmondta: az egyik megoldás az lehetne, hogy a jármű üzembentartójának kelljen felelősséget vállalnia abban az esetben, ha nem jelöli meg azt a személyt, aki súlyosan megszegte a közlekedési szabályokat.

Hozzátette: ha az üzembentartó elmondja, ki vezette az autót, az illető pedig elismeri, hogy vétett a szabályok ellen, akkor egyedül őt kell felelősségre vonni.

A Magyar Autóklub jogásza szerint az objektív felelősséget bevezető javaslatot a jelenlegi formájában nem fogadja majd el az Országgyűlés.

Kovács Kázmér ugyanakkor úgy véli, hogy indokolt lenne a büntetőpont-rendszer szigorítása, mert az a mostani formájában alkalmatlan a kitűzött célok elérésére.

A jogász szerint azonban a törvényalkotók túlzásba viszik a módosításokat, mivel most olyan esetekre is ki akarják terjeszteni a pontrendszert - például az irányjelzőhasználatra -, amelyek elterelik a figyelmet a ténylegesen veszélyt jelentő, mozgó közlekedési szabályszegésekről.

Hanganyag: Kálló Izabella


A címlapról ajánljuk