eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A barlangok veszélyben vannak, a hatóságok egymásra mutogatnak

A II. kerületi önkormányzat a környezetvédelmi szakhatóságot hibáztatja, amiért magánépítkezések miatt több barlang is veszélybe került Budapesten. Adamkó Péter barlangkutató korábban azt mondta: ami Magyarországon ezen a területen folyik, az világbotrány, hiszen fokozottan védett barlangok környékére nem lenne szabad építési engedélyeket kiadni.

Nemrég a Szemlő-hegyi barlang egyik járata omlott be, és az egy éve, a Gellért-hegyen felfedezett kristálybarlang is veszélybe került egy építkezés miatt. Emellett egy harmadik, a Malom-tó melletti barlangrendszer is beszélybe került az úgynevezett Diplomata lakótelep átalakítása miatt.

Adamkó Péter szerint a természeti kincseink tönkretételéhez a hatóságok is asszisztálnak, hiszen olyan területekre is kiadna építési engedélyeket, ahová nem lenne szabad.

Láng Zsolt II. kerületi polgármester azonban azt állítja: a környezetvédelmi hatóság az, amely nem elég körültekintő, hiszen a kerület építési hatósága csak olyan esetekben ad ki építési engedélyt, ha a környezetvédelmi hatóság hozzájárulását már beszerezték a kérelmezők.

A polgármester egyetlen esetről tud, amikor engedély nélkül kezdtek - a beruházók szerint - állagmegóvási munkálatokba, ezt az építkezést azonban a hatóság leállíttatta. Az eset egyébként a Szemlő-hegyi barlangnál történt, nem messze attól, ahol egy járat beomlott.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×