eur:
385.38
usd:
355.02
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Zoé Bárkája: "a csádi igazságszolgáltatás érti a dolgát"

A csádi belügyminiszter szerint "sértés lenne" az afrikai országgal szemben, ha a Zoé Bárkája szervezet gyermekrablással vádolt tagjait Franciaországban állítanák bíróság elé.

Ahmat Mahamat Bachir csádi belügyminiszter a Le Parisien című francia napilapban megjelent nyilatkozatában leszögezte: a csádi igazságszolgáltatás "érti a dolgát".

Emlékeztetett arra, hogy amikor Franciaországban tartóztatnak le csádi állampolgárságú bűnözőket, nem szállítják őket haza.

"A bűntetteket Csádban követték el. Éppen ezért ezeknek a banditáknak az ügyét itt kell tárgyalni, és itt kell elítélni őket" - mondta a miniszter.

Az afrikai ország hatóságai október végén emberrablás és csalás vádjával vették őrizetbe a Zoé Bárkája nevű civil szervezet hat tagját, akik a háború dúlta szudáni Dárfúr tartományból akartak 103 gyermeket Franciaországba befogadó családokhoz szállítani.

Az ügyben a párizsi külügyminisztérium bűnügyi vizsgálatot kezdeményezett. Diplomáciai források szerint a gyermekeket 2.800 és 6.000 euró közötti összegért akarták örökbe adni.

A csádi hatóságok vasárnap szabadon bocsátottak három francia újságírót és négy spanyol légi utaskísérőt, akiket a gyermekrablási üggyel összefüggésben vettek őrizetbe.

Elengedésükről az egyik újságíró csádi ügyvédje számolt be, miután az afrikai országba érkezett Nicolas Sarkozy francia elnök, hogy a nyugati gyanúsítottak sorsáról tárgyaljon.

Az ügyben érintett többi francia és spanyol állampolgár továbbra is őrizetben marad.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×