eur:
385.51
usd:
355.1
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Nincs elsősegély az állatkertekben

Szülei szerint nem kapott szakszerű elsősegélyt egy esés miatt megsérült kisgyermek a Fővárosi Állatkertben. Az édesapa, Tarr Dániel először a HVG szerkesztőségi blogjában panaszolta el az esetet, majd annak nyomán az InfoRádió Fórum című műsorában is elmondta a történetet.

Az érintett kisfia megbotlott, elesett, és lehorzsolta a térdét. Azonnal segítséget kerestek, de nem kaptak, elsősegélynyújtó hely ugyanis nincs az állatkertben. A főbejáratnál csak egy igen elmaradott felszereltségű orvosi láda került elő, amelyben sem alkoholos törlőkendő, sem ragtapasz nem volt, csak egy gézcsomag és jód.

Az édesapa egyrészt azt furcsállja, hogy az állatkert, ha már azonnali ellátást nem tud szervezni, legalább a dobozok tartalmát ellenőrizhetné, hogy azok ne legyenek hiányosak. Másrészt nem értette azt sem, hogy végük miért a Budán lévő Szent János Kórházba irányították őket.

Az InfoRádió utána járt annak, vajon miért nem tartanak orvosi ügyeletet egy laikus számára veszélyes helyen, és annak is, hogy ez más intézményekben is így van-e.

Az utóbbira a válasz: igen, szinte sehol nincs egészségügyi szolgálat. Üdítő kivétel a Fővárosi Vidámpark. Itt nyitva tartási időben mindig van egy egészségügyi szolgálat, amelyben néha orvosok is dolgoznak, de mindenképpen szakképzett emberek látják el a feladatot.

Arra azonban az intézmény munkavédelmi vezetője, Gárdonyi Péterné nem tudott válaszolni, hogy ha a vidámpark fenntart egy ilyen szolgálatot, miért nem tudnak együttműködni a szomszédos állatkerttel vagy a nagycirkusszal, ahol nincs ilyen.

Nincs rá szükség?

És hogy miért nincs egészségügyi ellátás a fővárosi vagy az ország többi állatkertjében? Az InfoRádió szinte mindenhol azt a választ kapta, hogy erre nincs szükség, mert általában nem történnek balesetek.

Hanga Zoltán, a Fővárosi Állatkert szóvivője szerint az intézményben sok elsősegélynyújtó doboz van, azok jól felszereltek, orvosi ügyeletre pedig már azért sincs szükség, mert a környéken két kórház is van, a MÁV kórház, és a Bethesda Gyermekkórház.

Azt ő sem értette, hogy az érintett család miért Budán kötött ki, hiszen minden dolgozójuk a szomszédos intézményekbe küldi a sérülteket.

Vidéken sem jobb

A helyzet a vidéki intézményekben sem jobb. Pécsen elmondták, hogy nincs szükség az egészségügyi szolgálatra, de anyagi okok miatt nem is tudnák ezt megoldani.

Ugyanezt a választ kaptuk a nyíregyházi vadaspark vezetőjétől is. Ez az állatkert ugyan jobban felkészült a balesetekre, mint a többi megkérdezett intézmény: a nagyobb forgalmú napokon a mentőszolgálat munkatársai ügyeletet tartanak. Ennek dacára Gajdos László igazgató sem szükségesnek, sem lehetségesnek nem tartja az állandó orvosi ügyelet megszervezését.

A Fővárosi Nagycirkuszban régen volt orvosi ügyelet, de most nincs. Az igazgató szerint nem kell, mert ha nagy a baj, akkor úgyis mentőt hívnak.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint nem lehet orvos minden nagy forgalmú intézményben, pedig jó lenne. Győrfi Pál a konkrét panasz kapcsán közölte, hogy álláspontja szerint a Fővárosi Állatkertben megoldott az elsősegélyadás, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehetne fokozni a biztonságot.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×