eur:
385.18
usd:
354.5
bux:
68260.95
2024. május 21. kedd Konstantin

Támad a Zöld Kommandó - a nap hírei

Benyújtja az Országgyűlésnek a politika megtisztulását célzó javaslatait az MSZP, de népszavazást is kezdeményeznek ezekről. Veres János pénzügyminiszter menesztését követeli a Fidesz a kormányfőtől. 2010-ig csaknem 450 dolgozóval növelik a környezetvédelmi hatóságok létszámát. A nap hírei 2007. október 13-án, szombaton.

Népszavazást kezdeményezhet az MSZP

Hétfőn benyújtja az MSZP-frakció az Országgyűlésnek a politika megtisztulását célzó javaslatait, és ezzel egy időben ezekről népszavazást kezdeményez - jelentette be a miniszterelnök a szocialista képviselőcsoport zárt ülése után.

Gyurcsány Ferenc ugyanakkor hangsúlyozta: ha az öt parlamenti párt meg tud állapodni, akkor a népszavazási kezdeményezésüket visszavonják.

Az MSZP négy év múlva vezetné be a főállású országgyűlési képviselőség intézményét, de a jelöltek először a 2014-es választásokon indulnának külön a polgármesteri és a parlamenti képviselői posztért.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője arról is beszámolt, hogy olyan párt- és kampányfinanszírozásról szóló javaslatot támogattak, amely a pártok állami költségvetési támogatását megemeli, világossá teszi, de minden más kiskaput megszűntet.

Hozzátette: rövidítenék és olcsóbbá tennék a kampányt, a kampányidőszakban pedig tiltanák a kormány propagandatevékenységét. A frakcióülésen abban is egyetértés volt, hogy megszűnjön a képviselői költségtérítés, a szállásköltséget pedig számlával kelljen igazolni.

Az MSZP a parlamenthez benyújtani tervezett javaslatok közé belevette a Fidesz kezdeményezése alapján megfogalmazott, a kormánytagok jövedelmi helyzetének átláthatóbbá tételét tartalmazó elképzelést.

A Fidesz Veres menesztését követeli

A pénzügyminiszter menesztését követeli a kormányfőtől a Fidesz. Balsai István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban úgy fogalmazott: tudomása szerint Veres János a '90-es évek elején résztulajdonosa és ügyvezetője volt annak a cégnek, amely 55 millió forint áfát igényelt vissza szabálytalanul.

Hozzátette: a fiktív számlák kibocsátása miatt 1995-ben büntetőeljárás indult, de a szocialista politikust ki sem hallgatták az ügyben. Balsai István úgy véli: ha Veres János tárcavezető marad, a kormányfő kijelentései továbbra is hiteltelenek lesznek a közélet megtisztításáról.

Közben Gyurcsány Ferenc úgy nyilatkozott: nem válik meg pénzügyminiszterétől, mivel a korábban lefolytatott hatósági vizsgálatok egyike sem utalt Veres János érintettségére.

Daróczi Dávid kormányszóvivő az InfoRádióban azt mondta: a cégnek egy időben több ügyvezetője volt és Veres János felelősségi körébe csak a társaság hitelezési ügyei tartoztak.

Feloszlatták az MSZP kiskunhalasi szervezetét

Az MSZP kiskunhalasi szervezetének feloszlatásáról döntött a párt országos etikai bizottsága. Simon Gábor, a testület elnöke emlékeztetett arra, hogy ezt a lépést a párt országos elnöksége kezdeményezte az utóbbi időszakban történt, a párt elveit és érdekeit sértő jelenségekre hivatkozva.

Az MSZP kiskunhalasi szervezete szeptember 27-én kizárta soraiból Zuschlag János korábbi elnököt, valamint Weiszenberger Lászlót, a helyi önkormányzat MSZP-frakciójának tagját a hozzájuk kapcsolódó botrányos ügyek miatt. Zuschlag Jánost és hét társát különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsítja az ügyészség.Sólyom László Ebesen

A múlt minél teljesebb megismerésének fontosságát hangsúlyozta a kitelepítésekkel összefüggésben a köztársasági elnök. Sólyom László erről a Hajdú-Bihar megyei Ebesen beszélt, ahol emlékművet avattak a kommunista diktatúra magyarországi munkatáboraiban elhunyt áldozatok emlékére.

Az államfő úgy fogalmazott: tudni kell, hogyan és miért történt a magyarok kitelepítése Szlovákiából alig néhány évvel a hortobágyi munkatáborok létrehozása előtt. Mint mondta: ennek ismerete is szükséges a megalapozott állásponthoz a Benes-dekrétumokról szóló vitában.

A Rákosi-rendszerben 1951 és 53 között 12 zárt, őrzött hortobágyi tábort hoztak létre, ahová főként a jugoszláv, illetve az osztrák határsáv 451 településéről hurcolták el az embereket.

Támad a Zöld Kommandó

A környezetkárosítással összefüggő bűnözés visszaszorítása érdekében 2010-ig csaknem 450 dolgozóval növelik az illetékes hatóságok létszámát - jelentette be a környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Fodor Gábor az úgynevezett Zöld Kommandó Tápiószecsőn tartott akcióján beszélt erről.

A politikus hangsúlyozta: becslések szerint jelenleg mintegy 10 ezer illegális lerakó működik az országban.

Csúszik a koalíciós megállapodás benyújtása Ukrajnában

Ukrajnában a jövő hétre halasztották a koalíciós megállapodás benyújtását az államfőnek a 2004-es narancsszínű forradalomban részt vevő politikai erők. Julija Timosenko volt kormányfőhöz közel álló illetékesek nem részletezték a csúszás okát, csak annyit mondtak, hogy már készülnek a dokumentumok.

A szeptember 30-ai előrehozott választásokon a "narancsszínű" erők közül Julija Timosenko Tömbje kapta a legtöbb szavazatot. Az államfőt támogató Mi Ukrajnánk mozgalommal együttesen 228 képviselői helyet szereztek a 450 fős ukrán törvényhozásban.

Kórházban a thaiföldi király

Kórházba vitték Thaiföld uralkodóját, miután zsibbadást érzett testének jobb oldalán. A királyi palota közlése szerint a 79 éves Bhumibol Aduljadedzsnél kisebb agyi vérkeringési zavart állapítottak meg. A király a világ leghosszabb ideje hivatalban lévő uralkodója.

Az uralkodónak az utóbbi években szívpanaszai voltak, júliusban gerincműtéten esett át. Bhumibol Aduljadedzs tavaly ünnepelte trónra lépésének 60. évfordulóját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Hogyan állta a sarat a bezuhanó energiaár-környezetben az Alteo?

Hogyan állta a sarat a bezuhanó energiaár-környezetben az Alteo?

A jelentős energiapiaci árcsökkenés bár meglátszott az Alteo első negyedéves eredményén és az egy évvel ezelőtti rekord profittól messze elmaradó adózott eredményről számolt be a társaság, azonban az energiaválság előtti időkben tapasztalt eredményekhez képest kifejezetten magas számokat közölt a vállalat. Ez összességében abba az irányba mutat, hogy az Alteo eredményessége a 2022-es energiaárrobbanás előtti időkre jellemzőnél magasabb szinten alakult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×