eur:
385.35
usd:
355.04
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Fico Gyurcsányra vár

Már elküldte hivatalos szlovákiai látogatásra szóló meghívóját a magyar miniszterelnöknek a szlovák kormányfő. Robert Fico azt mondta: arra vár, hogy Gyurcsány Ferenc közölje, mely időpontot tartja alkalmasnak.

Azt, hogy Fico Pozsonyba invitálja Gyurcsányt, már szerdán tudni lehetett. A meghívás tényét akkor a szlovák kormányfő szóvivője is megerősítette. Brüsszelből kiszivárgott értesülések szerint a találkozó-sorozatot a magyar-szlovák feszültséget oldandó szándékkal az Európai Szocialista Párt (ESZP) szorgalmazza, hogy enyhítse a Fico vezette Smer kritikus helyzetét.

A Smernek azóta nincs helye az európai szocialisták soraiban, hogy koalícióra lépett a szélsőséges nemzeti pártvezetővel, Ján Slotával, akinek szalonképtelen magyarellenes kijelentéseitől Fico azóta sem hajlandó elhatárolódni.

A pártja tanácskozását követő sajtótájékoztatón Fico azt mondta: feltételezi, hogy az Európai Unió állam- és kormányfőinek hamarosan esedékes lisszaboni csúcstalálkozóján már informálisan egyeztethet Gyurcsány Ferenccel.

Pavol Paska szlovák házelnök azt mondta, hogy "a jelenlegi szlovák-magyar viszony nincs semmilyen befolyással a politikusok kapcsolataira."

A szlovák-magyar viszony azt követően vált feszültté, hogy a pozsonyi parlament szeptember 20-án határozatban mondta ki a szlovákiai magyarok II. világháború utáni jogfosztását, vagyonelkobzását, deportálását és a lakosságcsere általi meghurcoltatását törvényesítő Benes-dekrétumok érinthetetlenségét.

Miután Sólyom László október 2-án egynapos magánlátogatást tett a szlovákiai Révkomáromban, a hivatalos szlovák szervek és közjogi méltóságok sorra-rendre tiltakoztak, Robert Fico pedig azzal fenyegette meg a magyar államfőt, hogy ha legközelebb ilyet tesz, kiparancsolják az országból.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×