eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Megduplázná a kormány az államtitkárok fizetését?

Egy kormányanyag szerint fel kell zárkóztatni a közszféra fizetéseit, mivel a vezető beosztásokban az állami területen és a versenyszektorban fizetett bérek között nagy a szakadék. A Népszabadság értesülései szerint két számjegyű éves keresetemelések várhatók a vezetők körében.

Lazítaná a jelenleg kötött illetményrendszert egy kormányzati megrendelésre készült anyag, amely szerint a piaci szinthez kellene közelíteni egyes vezető beosztásokban dolgozó állami alkalmazottak bérét.

A Népszabadság információi szerint a magánszférában akár 3 millió forintot is kereshetnének a szakállamtitkárok, jelenleg viszont bruttó 712 ezer forintért dolgoznak.

Az új rendszer alapja egy átfogó munkakörfelmérés, ami alapján hatfokozatú skálán állapítanák meg a fizetéseket. A főosztályvezetők esetében ez a vizsgálat már elkészült, év végéig a minisztériumok nem vezető beosztású alkalmazottaira is elvégzik.

A kutatásból kiderül az is, hogy az alacsonyabb beosztásokban a közszolgálat sokszor jobb jövedelmet biztosít, mint a versenyszféra, ám a vezetői posztokon az arány fordított.

Bár hivatalosan a munkaköri szintekhez rendelt illetmény alapja a piacon elérhető jövedelem lesz, de a bérsáv közepe (amitől 20 százalékkal lehet bármelyik irányba eltérni) a magánszférában megfigyelt bérsáv szint tíz százaléka lesz.

Vagyis a felzárkóztatás első körben nem lesz drasztikus, bár kétségtelen, hogy a minisztériumi vezetők 58 százaléka a tervezet alapján fizetésemelésre számíthat.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×