eur:
385.53
usd:
354.81
bux:
68156.88
2024. május 21. kedd Konstantin

Kevés az átültetésre alkalmas szerv Magyarországon

Az Országos Vérellátó Szolgálat vezető koordinátora szerint a magyarországi transzplantációs műtétek legfőbb akadálya, hogy kevés az átültetésre alkalmas szerv.

Az Országos Vérellátó Szolgálat vezető koordinátora elmondta: Magyarországon az átültethető szervek 95 százaléka agyhalott donorból származik, a fennmaradó öt százalék pedig élődonorból.

Mihály Sándor hozzátette: az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint egymillió embernél alakul ki végstádiumú veseelégtelenség és egy év alatt mintegy 200 ezren kerülnek fel a transzplantációs várólistára, közülük is csak 90 ezret tudnak megműteni.

Európai összehasonlításban Magyarország a középmezőnyben helyezkedik az el az egymillió lakosra számított szervkivételt nézve. Az idén eddig 189 vese-, 30 máj-, 17 szívtranszplantációt végeztek.

Címlapról ajánljuk
A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×