eur:
385.46
usd:
354.64
bux:
68168.21
2024. május 21. kedd Konstantin

Gyurcsány: két évtizeden belül kevés lehet a jelenlegi energia - a nap legfontosabb hírei

A miniszterelnök szerint a nukleáris energiatermelés bővítésének lehetőségét is meg kell vizsgálniuk a hazai szakembereknek. Gyurcsány Ferenc a Parlamentben, az Első Regionális Energia Fórumon hangsúlyozta: 20 éven belül Magyarországnak érdemben növelnie kell áramtermelő képességét.

A miniszterelnök szerint - más források mellett - a nukleáris energiatermelés bővítésének lehetőségét is meg kell vizsgálniuk a hazai szakembereknek. Gyurcsány Ferenc a Parlamentben, az Első Regionális Energia Fórumon hangsúlyozta: erre azért van szükség, mert 20 éven belül 50 százalékkal nőhet Európa fosszilisenergia-felhasználása, így Magyarországnak érdemben kell növelnie a mintegy 6 ezer megawattos áramtermelő képességét. A kormányfő a MOL és az osztrák OMV közötti vitáról azt mondta: az államok ne nyújtsanak segítséget az egyoldalú törekvésekhez, és csak közös belátáson alapuló közös terveknek lehet jövőjük. Nani Beccalli, a General Electric elnöke a fórumon arról beszélt, hogy a közép-kelet-európai országoknak nem saját nemzeti érdekeik mentén, hanem összefogva érdemes felkészülni az energetikai és versenyképességi kihívásokra. Úgy vélte: a jövő energetikai fejlesztéseinél kikerülhetetlen a nukleáris energia, ha az életszínvonal növelése, a társadalmi stabilitás, és a klímaváltozás lassítása egyszerre cél.

Több adótörvény-javaslatról is kész egyeztetni a kormány az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a parlamenti vitával párhuzamosan. Karácsony Imréné, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára a testület ülésén elmondta: ezek közé tartozik az úgynevezett kisadók összevonásának ügye, az adómentes étkezési hozzájárulás növelése, az iskolakezdési támogatás és a társasági adó csökkentése bizonyos feltételek mellett.

Az Állami Számvevőszék elnöke szerint Magyarországon jelenleg nincs privatizációs kényszer, így az állami vagyon hasznosítását szakmai alapokon, a társadalmi összefüggésekre figyelemmel lehetne végezni. Kovács Árpád Szegeden azt mondta: a közvagyon hasznosítását illetően a politikai elit mindinkább saját politikai hatalmi ambíciói foglyává vált. A számvevőszék elnöke a Magyar Jogász Egylet XVI. vándorgyűlésén arról is beszélt, hogy az állami vagyon hasznosítása ma nem szakmai, hanem politikai kérdés, és szerinte egyelőre nincs esély a konszenzusos, valódi társadalmi támogatással megvalósuló gazdaságpolitikára.

Beterjesztette a 2007. évi költségvetés módosítását a kormány. A javaslat változtatni kíván egyebek között az Egészségbiztosítási Alap főösszegein. Eszerint az Egészségbiztosítási Alap bevételi és kiadási főösszege egyaránt 22 milliárd 200 millió forinttal nő, a hiány viszont változatlanul 27 milliárd 500 millió forint marad.

Lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról Kispál Ferenc, a Fidesz Csongrád megyei területi listájáról bejutott képviselője, miután kiderült, júniusban több alkalommal parlamenti padtársa helyett is megnyomta a szavazógombot. A politikus közleményében úgy fogalmazott: olyan hibát követett el, amely összeegyeztethetetlen a képviselői megbízatással. Korábban a Népszabadság számolt be az ügyről és azt írta: egy mobiltelefonnal rögzített felvétel is alátámasztja a történteket.

Átfogó nyugdíjkoncepciót készített a KDNP. Semjén Zsolt, az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője azt mondta: a stabil, hosszú távú, áttekinthető nyugdíjrendszert létrehozó javaslat értelmében például a személyi jövedelemadó egy részét a szülők nyugdíjának kiegészítésére lehetne fordítani.

Négy-öt hónapon belül öt fix telepítésű traffipaxot helyeznek üzembe az M0-ás körgyűrűn az útszakasz biztonságosabbá tétele érdekében. A tervek szerint sűrítik a rendőrség és a Közlekedési Hatóság ellenőrzéseit is, valamint megvizsgálják, mely szakaszokon vezessenek be előzési tilalmat.

Eladási tilalmat léptetne életbe az állami földekre a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Obreczán Ferenc, a Fidesszel szövetséges szervezet főtitkára közölte: a moratóriumra azért van szükség, mert sokan spekulatív szándékkal kívánják megvásárolni az állami földeket anélkül, hogy valóban földműveléssel, mezőgazdasági tevékenységgel foglalkoznának.

Az idén Al Gore, volt amerikai alelnök és a klímaváltozás ügyében az ENSZ-szel konzultáló Kormányközi Klímakutató Bizottság kapja a Nobel-békedíjat. Ezt Oslóban jelentett be a norvég parlament által kinevezett 5 tagú testület.

Szentmisével egybekötött nyilvános gyászszertartással búcsúztatták el a budapesti Szent István-bazilikában a szeptember 29-én elhunyt olimpiai bajnok kalapácsvetőt, Zsivótzky Gyulát, a Nemzet Sportolóját. A szentmisét Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök celebrálta. Zsivótzky Gyulát az Óbudai Temetőben helyezték örök nyugalomra.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Csúcsközelben ragadt a forint az MNB-döntés bejelentése után

Csúcsközelben ragadt a forint az MNB-döntés bejelentése után

A hétfői magyar munkaszüneti nap után kedden a déli órákra bő háromhavi csúcsra ugrott a forint 385 közelében az euróval szemben, miközben régiós versenytársa, a lengyel zloty bő négyéves csúcson jár a folyó fizetési mérleg helyzet javulása, illetve az EU-pénzek kiszabadítása miatt. Ma az MNB a Portfolio elemzői felmérésével egyező mértékű, 50 bázispontos vágást hajtott végre 7,25%-ra, amelyre a forint nem mutatott érdemi reakciót, 385,5 körül ragadt. Ezzel együtt is fontos lesz figyelni a délután 3 órási jegybanki sajtótájékoztató üzeneteire. Reggel Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter keményen bírálta a jegybanki vezetést a versenyképességi stratégia bemutatása után, és az együttműködés hiányát rótta fel, de ez most nem okozott érdemi forintpiaci reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×