eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Gyurcsány "a parlamenti frakciókra akart nyomást gyakorolni"

Az SZDSZ nem ért egyet az MSZP-vel abban, hogy a képviselői és önkormányzati összeférhetetlenségi szabályok hatálybalépését 2014-ig elhúzzák - mondta az InfoRádiónak Gulyás József. A kisebbik kormányzópárt Országos Tanácsának elnöke szerint ezt már 2010-ben alkalmazni kellene, míg a pártfinanszírozás új rendszere már a 2009-es európai parlamenti választásnál érvényesülhetne.

Nem népszavazáson kell eldönteni azt a hét, a közélet megtisztítását célzó kérdést, amelyeket Gyurcsány Ferenc múlt hétfői parlamenti beszédében bejelentett - vélekedett az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke.

Gulyás József az InfoRádiónak elmondta: a hét pont mindegyike annyira szerteágazó ügyről szól, hogy azokról nem lehet a részletszabályokra kiterjedően népszavazáson dönteni.

A kisebbik kormánypárt politikusa szerint korábban nem voltak ennyire eltökéltek a parlamenti pártok a változtatás mellett, ezért nem lehet azt kijelenteni, hogy eredménytelen lesz az ötpárti egyeztetés. Nem kommunikációs csatákat kell vívni, hanem tárgyalóasztalhoz ülve, szakértők bevonásával egyeztetni - emelte ki Gulyás József.

Az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke úgy vélekedett, hogy a kormányfő "a frakciókra akart nyomást gyakorolni a bejelentéssel", de nem jó eszköz a népszavazás.

Gulyás József hozzátette: az SZDSZ nem ért egyet az MSZP-vel abban, hogy a képviselői és önkormányzati összeférhetetlenségi szabályok hatálybalépését 2014-ig elhúzzák.

A kisebbik kormányzópárt Országos Tanácsának elnöke ezt már 2010-ben alkalmazná, míg a pártfinanszírozás új rendszere már a 2009-es európai parlamenti választásnál életbe lépne és kiterjedne a SZDSZ-es elképzelések szerint.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×