eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Feszültség Gyurcsány és a szocialista frakció között

A késő estébe nyúló MSZP-frakcióülésen sok felszólaló nehezményezte, hogy a miniszterelnök nem ismertette a képviselőkkel hétpontos csomagjának részleteit.

Kötelező lesz mentességet adni a legjobban teljesítő 15 százaléknyi hallgatónak a tandíj megfizetése alól - írja a Népszabadság az oktatási tárca terveire hivatkozva. Lehetőségként mindez eddig is fennállt, a főiskolák, egyetemek azonban nem éltek vele, miután tavaly év végén ügy döntöttek: mindenkitől egységesen 105 ezer forintos tandíjat szednek félévenként, cserébe nem adnak senkinek tandíjmentességet.

A Magyar Nemzetben az olvasható, hogy újabb gyanús minisztériumi pályázati ügyre derült fény: 19 millió forint európai uniós pénzt nyert minisztériumi pályázaton egy csereháti községben lévő tanoda hátrányos helyzetű diákok középiskolai oktatására. Tanítás nyomát egyelőre nem találni az iskolában. Az intézmény igazgatója Derdák Tibor egykori szabad demokrata képviselő. A minisztérium szerint minden rendben van.

A késő estébe nyúló MSZP-frakcióülésen sok felszólaló nehezményezte, hogy a miniszterelnök nem ismertette a képviselőkkel hétpontos csomagjának részleteit - közli az Index. A legvitatottabb kitétel a főállású képviselőség bevezetése, ez okozta a legnagyobb felzúdulást. A frakcióülésen többen kifogásolták a kötelező vagyonosodási vizsgálatot is. Elfogadtak ugyanakkor egy hárompontos állásfoglalást, amely deklarálja például, hogy részt kívánnak venni a törvénytervezetek kimunkálásában.

Ez az utolsó ciklusom - jelentette ki a Napi Gazdaságnak adott interjúban Demszky Gábor főpolgármester, aki azonban nyitva hagyta, hogy a ciklus után milyen más elfoglaltság után néz. Az egyik utolsó nagy dobása a dugódíj bevezetése lehet, ami szerinte a jelenlegi forgalom alapján elkerülhetetlen, ráadásul komoly bevételhez juttatná a fővárost, amit a tömegközlekedés fejlesztésére lehetne fordítani. Ennek persze előfeltétele az M0-ás megépítése, az elkészült 4-es metró, vagyis nem a következő egy-két évben kell majd fizetniük az autósoknak.

A Világgazdaság szerint egyre több elemző kételkedik abban, hogy Szlovákia képes lesz a tervek szerint 2099-től bevezetni az eurót. Közben a cseh kormányfő azt nyilatkozta: jövőre ugyan teljesíteni tudják az eurózónához való csatlakozás kritériumait, mégsem lesz pénzcsere 2008-ban. Magyarországon az euróbevezetésnek nincsen dátuma, az elemzők szerint 2013-14 előtt a váltás nem is történhet meg.

Sokan gondolják azt, hogy az adótartozásért csak az APEH jöhet. Ezzel szemben a helyzet az, hogy a helyi adók megfizetéséért az önkormányzat a felelős, így ő is jön behajtani, ha nem fizetjük ki a kiszabott terheket. A végrehajtás részleteiről a Pénzcentrum.hu internetes oldalon olvashatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×