eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Az MSZP a Gyurcsány-javaslat mellett, az SZDSZ nemet mond

Heves vitát váltott ki az este az MSZP-frakcióülésen a közélet tisztaságáról szóló hétpontos tervezet, amelyet korábban Gyurcsány Ferenc kormányfő jelentett be.

Komoly vitát okozott a szocialista képviselőcsoport kedd esti ülésén Gyurcsány Ferenc hétpontos javaslata. Miután a politikusok megismerték a részleteket, egyetértettek azzal, hogy a pártelnök javaslatcsomagja által érintett területeken új szabályozásra van szükség, és a törvények kidolgozásában részt kívánnak venni a politikusok.

Lendvai Ildikó frakcióvezető az InfoRádióban elmondta: az állásfoglalással a képviselőcsoport leszögezi, hogy többre van szükség annál, mint amit a kormányok eddig tenni tudtak a közélet tisztaságáért és a korrupció ellen.

Ötpárti egyeztetést kezdeményeznek

Abban is egyetértettek, hogy a kormányfő által felsorolt területeken új szabályozásra van szükség, aminek kidolgozásában a képviselők is részt akarnak venni - mondta Lendvai Ildikó, hozzátéve, hogy a hét pontból akár több is lehet.

"Fontosnak tartjuk, hogy ne csak a kormánypártok belügye legyen. Azt várjuk és kérjük a többi frakciótól, hogy a politikai rágalmazás, pocskondiázás helyett (vagy legalább mellett) tegyen konkrét javaslatokat is az asztalra és kezdeményezzünk ötpárti egyeztetést" - jelentette ki az MSZP frakcióvezetője.

Valóban a főállású képviselőséget a legnehezebb szabályozni - ismerte el Lendvai Ildikkó, ám hozzátette, hogy a legnagyobb vita nem erről, hanem arról a pontról szólt, ami a hivatali visszaélések lehetőségét kívánja szabályozni.

Az SZDSZ nemet mond

Az SZDSZ nem támogatja a parlamenti képviselői munka főállássá tételét - jelentette ki Horn Gábor ügyvivő az InfoRádióban.

A politikus szerint azzal azonban egyetért a frakció, hogy csökkenteni kellene a képviselők által betölthető állások körét.

A képviselői jövedelmek kapcsán Horn Gábor a közszolgálati televízióban úgy vélte: a kérdést újra kell gondolni, de "a költségtérítés nem szüntethető meg", bár jogos elvárás a magyar társadalomtól, hogy ezen a területen tiszta helyzet legyen.

Hanganyag: Gál Ildikó, Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×