eur:
389.41
usd:
361.5
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Sólyom: Megalázó a Benes-dekrétumok megerősítése - a nap legfontosabb hírei

Megalázónak és súlyosnak nevezte a Benes-dekrétumok megerősítéséről szóló szlovák parlamenti döntést a magyar államfő Révkomáromban. Sólyom László a szlovákiai városban kérdésre válaszolva fogalmazta meg álláspontját a szeptember 20-i pozsonyi határozatról.

A magyar államfő egy helyi civil szervezet meghívására érkezett Révkomáromba, ahol a tervek szerint találkozik a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának vezetőivel is.

Takács: Jól halad a felkészülés Schengenre

Az igazságügyi és rendészeti miniszter reálisnak tartja, hogy a feltételeket teljesítő tagállamok a tervezettnél két héttel korábban, már karácsony előtt teljes jogú tagjai legyenek a schengeni övezetnek. Takács Albert erről Lisszabonban, a közösség belügyminisztereinek informális találkozóján beszélt. A politikus hangsúlyozta: egyetértettek abban, hogy jól halad az érintett tagországok felkészülése. A miniszterek korábban 2008. január 1-jét jelölték ki a szárazföldi és a tengeri határok megnyitásának céldátumaként.

Újraosztják a mandátumokat az Európai Parlamentben

Brüsszelben megszavazta a parlamenti képviselők számának újraelosztásáról szóló javaslatot az Európai Parlament illetékes bizottsága. Az elképzelés szerint Magyarország a jelenlegi 24 helyett csak 22 képviselővel rendelkezne. Az indítványról jövő héten szavaz az Európai Parlament. Az egyes tagországok között az átfogó uniós intézményi reform jegyében osztanák újra a képviselők számát. A javaslat értelmében - amelyet egy francia néppárti és egy román szocialista politikus dolgozott ki - a 27 tagállamból 17-nek lenne kevesebb képviselője a jelenleginél. Hat ország esetében nem változna a létszám, négy állam pedig egy-egy fővel több képviselőt küldhetne az Európai Parlamentbe.

Többet adna az SZDSZ a civileknek

A SZDSZ tervei szerint a jelenlegi 1+1 százalék helyett a személyi jövedelemadó 3 százalékát ajánlhatnák fel az állampolgárok a civil szervezeteknek és egyházaknak. Horn Gábor, a párt ügyvivője az elmondta: azt szeretnék elérni, hogy a civil élet finanszírozásából vonuljon ki a politika.

Orbán: "Zuschlagosítás" reform helyett az egészségügyben

A Fidesz elnöke szerint az egészségügyben nem reform, hanem rombolás zajlik. Orbán Viktor a saját internetes honlapján megjelent videóinterjúban arról is beszélt, hogy nem a biztosítási rendszer átalakításában, hanem a járulékfizetés fokozatos kiszélesítésében látja az egészségügyi rendszer problémáinak megoldását. A volt miniszterelnök szerint egyre erősebbek azok a törekvések, amelyek akár a biztosítás, akár a kórházak oldaláról privatizálni akarják az egészségügyet, és szerinte a biztosítók ki fogják követelni, hogy a legfontosabb kérdésekben ők hozhassák meg a döntéseket.A hosszú távú fejlesztési terveket támogatják

Elsősorban a hosszú távú fejlesztési terveket támogatják az idén indult Új Magyarország Fejlesztési Program keretében - mondta a gazdasági tárca államtitkára. Garamhegyi Ábel egy szakmai rendezvényen úgy fogalmazott: most háttérbe szorulnak a rövid távú, gyors fejlesztési feladatok.

Újabb őrizetbe vétel Zuschlag-ügyben

Õrizetbe vette Katus Ferencet a Zuschlag-ügyben a Bács-Kiskun megyei ügyészség. Szabó Ferenc, a megyei helyettes főügyész az InfoRádióban elmondta: a szocialista politikust kihallgatása után vették őrizetbe, és előzetes letartóztatását kezdeményezik majd. Katus Ferenc Zuschlag Jánossal együtt az MSZP megyei közgyűlési frakciójának tagja volt, de múlt héten mindkettőjüket kizárták a képviselőcsoportból. Zuschlag Jánost szeptember 21-én, személyi titkárát, Lados István múlt pénteken helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság. Minkettőjüket különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalással gyanúsítják. A nyomozás adatai szerint Zuschlag János és hét társa törvénytelenül használt fel több mint 50 millió forintot az egyes alapítványoknak és egyesületeknek odaítélt csaknem 80 millió forintnyi közpénzből.

Szilvásy nem számít zavargásra október 23-án

A polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter szerint nincs olyan új információ, amely alapján feltételezhető lenne, hogy az idén megismétlődnének a tavaly október 23-án történtek. Szilvásy György azt mondta: a szolgálatok nem érzékelnek olyan készülődést, mint tavaly.

Növelte támogatottságát a Fidesz


A Századvég-Forsense legújabb felmérése alapján tovább növelte támogatottságát a Fidesz. A szeptember 18-dika és 27-dike között végzett telefonos közvélemény-kutatás eredménye szerint az összes megkérdezett 31 százaléka támogatja az ellenzéki pártot, míg augusztusban ez az adat 26 százalék volt. Az MSZP támogatottsága ebben a körben 1 százalékponttal bővült; a szocialisták jelenleg 18 százalékon állnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×