eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Majtényi: A pártok a kampánypénzek 90 százalékával nem tudnak elszámolni

Majtényi László úgy véli, a pártok a kampányfinanszírozásban 10 millió forintból 9 millióval nem tudnak elszámolni, de az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet alapítója szerint még ennél is több lehet a korrupciós pénz. A volt adatvédelmi biztos hozzátette, hogy az Állami Számvevőszék nem megfelelő módon ellenőrzi a kampánypénzek elszámolását.

A pártok a kampányfinanszírozásban 10 millió forintból 9 millióval nem tudnak elszámolni - mondta az InfoRádiónak az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet alapítója.

Majtényi László kifejtette: a pártok az országgyűlési választási kampányban a rendelkezésre álló 400 millió forintos keretet a tízszeresével lépik túl, vagyis négymilliárdot költenek. Ennél azonban sokkal több pénz mozdul meg, mivel a források illegálisak, így a tranzakciós költségek nagyon magasak - tette hozzá a volt adatvédelmi biztos.

Az Állami Számvevőszék elvben alkalmas lenne, hogy ellenőrizze a kampánypénzek elszámolását, de nem megfelelően teszi ezt - vélekedett Majtényi László.

A volt adatvédelmi biztos emlékeztetett arra, hogy két éve beterjesztettek egy színvonalas kampány- és pártfinanszírozási törvényjavaslatot, de ez valahol eltűnt a parlamentben.

Hanganyag: Molnár Anikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:10
×
×
×
×