eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az NBH évek óta tud az "irányított pályáztatásról"? - lapszemle

A Nemzetbiztonsági Hivatal már 2005-ben felfigyelt olyan csoportokra, amelyek az úgynevezett "irányított pályáztatás" módszerével akartak EU-s forrásokhoz jutni Magyarországon - írja a Magyar Nemzet.

A Népszabadság arról ír, hogy a testünkről alkotott kép jelentősen befolyásolja önértékelésünket, mindennapi közérzetünket. És a pénztárcánkat is, hiszen az ideálisnak kikiáltott testsúly elérése egyes cégeknek milliárdos bevételt hoz. A Tárki és az Image Factory Társadalmi Klíma Riportja szerint a hazai lakosság 65 százaléka gondolja úgy, hogy normális testsúllyal rendelkezik, miközben valójában csak 40 százalékuk van ezzel így. Túlsúlyosnak, elhízottnak mindössze 26 százalékuk érzi magát, míg a valós érték 53 százalék. Soványnak a kérdezettek 9 százaléka látja magát. A testtömegindex (BMI) alapján veszélyesen túlsúlyos emberek 28 százaléka hiszi magát normális testalkatúnak, amely alapján feltételezhető, hogy egyesek nem ismerik fel saját betegségüket, vagy nem vesznek róla tudomást.

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy már 2005-től a Nemzetbiztonsági Hivatal látókörébe kerültek olyan csoportok, amelyek az úgynevezett "irányított pályáztatás" módszerével kívántak állami és európai uniós forrásokhoz jutni Magyarországon. Az elhárítás értékelése szerint az utóbbi években hazánkban gyakorta előfordult az állami közbeszerzéseknél a pályázati feltételek manipulálása, illetve olyan belső, bizalmas információk kiszivárogtatása, amelyek által egyes pályázók jogosulatlan előnyre tehettek szert versenytársaikkal szemben.

Az Index szerint van egy melegvizet kedvelő amőba, a Naegleria fowleri, amely az elmúlt néhány évtizedben több száz embert eltett láb alól. A csendes gyilkos 1995 és 2004 között csupán huszonháromszor csapott le az Egyesült Államokban, és ehhez képes döbbentően sok halált okozott az idén: hat gyermek vesztette életét az agyfaló miatt. Bár a fertőzések főleg a déli államokban fordultak elő, a Naegleria szinte bármelyik tóban megtalálható. Még a koszos medencékben is előfordul. Normális esetben az üledékben lévő algákkal és baktériumokkal táplálkozik. Szakértők szerint akkor kerülhet az emberi szervezetbe, amikor sekély vízen átgázolnak, és felkavarják az üledéket. Elég, ha ez a víz valakinek az orrába kerül pancsolás közben, és az amőba ráharaphat a szaglószervi idegekre, és nem sok időt hagy hátra az áldozatának. Elpusztítja a szöveteket és eljut az agyba, ahol folytatja a pusztítást. Gyakorlatilag megeszi az agysejteket. Az amerikai hatóságok azt javasolják az embereknek, hogy ne fürödjenek algás vízben, és ha élővízben úsznak, használjanak orrcsipeszt.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×