eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Veres: 2008-ban nem várható reáljövedelem-csökkenés - a nap hírei

Nyilvánosságra hozhatja a miniszterelnök a Zuschlag-ügyben tett tanúvallomását. A 20 évvel ezelőtti lakiteleki találkozóra emlékeztek az egykori szervezők. Meghalt Zsivótzky Gyula olimpiai bajnok kalapácsvető, a Nemzet Sportolója. A nap legfontosabb hírei 2007. szeptember 29-én, szombaton.

Gyurcsány nyilvánosságra hozhatja vallomását

Kész nyilvánosságra hozni a miniszterelnök a Zuschlag-ügyben tett tanúvallomását, ha az nem sérti a nyomozás érdekeit - közölte a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid azután beszélt erről, hogy a Fidesz Gyurcsány Ferencet és a szintén meghallgatott Szilvásy Györgyöt is a tanúvallomás közzétételére kérte.

Az ellenzéki párt felhívása után Szabó Ferenc, bács-kiskun megyei helyettes főügyész közölte: nincs beleszólásuk abba, ha egy tanú nyilvánosságra akarja hozni vallomását.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója az InfoRádióban azt mondta: azért szeretnék megtudni a tanúvallomások tartalmát, mert sem Gyurcsány Ferenc, az egykori ifjúsági és sportminisztérium vezetője, sem Szilvásy György, a tárca volt közigazgatási államtitkára nem tisztázta magát a vádak alól a közvélemény előtt.

Az ügyészség adatai szerint a szocialista Zuschlag János és 7 társa törvénytelenül használt fel több mint 50 millió forintot az egyes alapítványoknak és egyesületeknek odaítélt mintegy 80 millió forintnyi közpénzből.

Veres: 2008-ban nem várható reáljövedelem-csökkenés


A pénzügyminiszter szerint nem várható reáljövedelem-csökkenés a jövő évi költségvetés tervezete alapján. Veres János az MSZP Baloldali Tömörülés Platformjának tanácskozásán úgy fogalmazott: szigorú lesz a 2008-as büdzsé, de tartható lesz az egyensúly, és nagyobb összeget tudnak fejlesztésre fordítani.

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának közleménye szerint az MSZP továbbra sem hajlandó szembenézni a mélyülő szociális válsággal. Az ellenzéki frakció úgy látja: a kormány megszorító intézkedései miatt a lakosság többségének minden pénzügyi megtakarítása elfogyott.

Közös nyilatkozat a megyékről és az önkormányzatokról

A megyék hatásköreinek védelméről, az önkormányzati feladatok ellátásához szükséges források biztosításáról fogadtak el közös nyilatkozatot megyei önkormányzati vezetők Ópusztaszeren.

Ódor Ferenc, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés fideszes elnöke úgy fogalmazott: ha a helyhatóságok továbbra sem kapnak elegendő forrást feladataik ellátására, akkor csökkenteniük kell a szolgáltatások színvonalát vagy további elbocsátások várhatók a közintézményeknél.

Sós Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés szocialista elnöke ugyanakkor úgy nyilatkozott: a megyék érdekképviselete céljából létrehozott szövetség nyilatkozata pártpolitikai célokat szolgál, ezért nem írta alá.

Emlékezés a lakiteleki találkozóra

A 20 évvel ezelőtti lakiteleki találkozóra emlékeztek az egykori szervezők. Lezsák Sándor, az 1987-es összejövetel szervezője, a Magyar Demokrata Fórum egyik alapítója, az InfoRádióban azt mondta: az esemény azért volt különösen jelentős, mert sokféle világnézetű ember - a nyilvánosságot vállalva - közös nyilatkozatot tudott elfogadni a rendszerváltozás fontosságáról.

Az egykori MDF-es politikus, az Országgyűlés fideszes alelnöke előadásában arról is beszélt, hogy az elmúlt 60 évben soha nem volt akkora esélye a nemzeti újjászületésnek, mint most.Vadai: Szerbiának alternatíva kell

Portugáliában a többi között az Európai Unió válságkezelő szerepvállalásáról tárgyaltak a közösség védelmi miniszterei kétnapos nem hivatalos tanácskozásukon. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára az InfoRádióban közölte: a megbeszélésen szó volt a nyugat-balkáni helyzetről, valamint az Európai Unió és a NATO együttműködéséről.

A politikus Koszovó jövőbeni jogállásáról azt mondta: Magyarország javaslata alapján a tartomány helyzetét csak úgy lehet rendezni, ha Szerbiának is megfelelő alternatívát nyújtanak.

Az afgán elnök tárgyalna a tálibokkal

Ismét közvetlen béketárgyalásokat ajánlott a táliboknak az afgán elnök. Hamid Karzai közölte: kész találkozni a vallási mozgalom vezetőjével, Omar mollával, és azt sem nevezte kizártnak, hogy a tálibok kormányzati pozíciókat kapjanak, ha leteszik a fegyvert.

Az afgán elnök az elmúlt hetekben már felvetette, hogy a kabuli kormánynak tárgyalnia kellene az ország korábbi uraival, a fanatikus szunnita muzulmán tálibokkal az ország békéjéről.

Összecsapások Mianmarban

Mianmar fővárosában ismét összecsaptak a biztonsági erők a kormányellenes tüntetőkkel. Több demonstrálót őrizetbe vettek. A rendfenntartók korábban is erőszakosan léptek fel a tüntetők ellen Rangunban, emiatt az ázsiai országba érkezett az ENSZ-főtitkár különmegbízottja.

Ibrahim Gambari nigériai diplomata feladata, hogy párbeszédet kezdjen a katonai kormányzattal a békés rendezés érdekében. A katonák és a demonstrálók közötti összecsapásoknak eddig 13 halálos áldozata van; több száz tüntetőt őrizetbe vettek.

Meghalt Zsivótzky Gyula

Életének 71. évében, súlyos betegség után elhunyt Zsivótzky Gyula olimpiai bajnok kalapácsvető, a Nemzet Sportolója.

Zsivótzky Gyula 1937. február 25-én született Budapesten. 1958 és '70 között megszakítás nélkül tizenháromszor lett kalapácsvető magyar bajnok. Az 1960-as római olimpián és az 1964-es tokiói olimpián ezüstérmet szerzett, majd az 1968-as mexikói játékokon győzött. Megnyerte az 1959-es torinói és az 1961-es szófiai Universiadét, 1962-ben Belgrádban pedig Európa-bajnok lett.

Az egykori kiválóságot a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Atlétikai Szövetség és az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium is saját halottjának tekinti temetéséről később intézkednek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×