eur:
391.07
usd:
366.99
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Parlament előtt az adótörvények módosító tervezete

Benyújtotta az adótörvények módosító tervezetét az Országgyűlésnek a kormány, a 350 oldalas javaslat szövege már olvasható a parlament honlapján. Az áfa-törvényt leszámítva - mivel a forgalmi adóról teljesen új törvény készült - valamennyi adójogszabály módosul.

Az egyik leglényegesebb változtatásnak a pénzügyminiszter korábban az úgynevezett "kisadók" összevonását nevezte.

Veres János elmondta: a szakképzési hozzájárulás, az innovációs járadék, valamint a munkaadói és a rehabilitációs járulék helyébe egységes adónem lép, amelynek alapja a korrigált nettó árbevétel, mértéke pedig a vállalkozás létszámától függően 0,9 és 1,22 százalék között lesz, a kulturális járulék változatlan formában megmarad.

A személyi jövedelemadóról a pénzügyi tárca vezetője azt mondta: a kulcsok nem változnak, módosul ugyanakkor az adójóváírás a havi 170 ezer és 200 ezer forint közötti jövedelemnél.

Hozzátette: a társasági adóban az adózás előtti nyereség 25 százalékáról 50 százalékára emelkedik a tartalékképzési lehetőség.

Nem ért egyet a tervezett változtatásokkal a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke. Demján Sándor az InfoRádióban azt mondta: a versenyképesség növeléséhez mielőbbi adócsökkentésre lenne szükség, mert a jelenlegi terhelést nem bírják el a kis- és közepes vállalkozások.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×