eur:
391.01
usd:
366.95
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Arra alkalmatlan kórházakban végeztek emlőműtéteket - lapszemle

Az Egészségbiztosítási Felügyelet felmérése szerint az ország 103 kórházában több mint nyolcezer emlőműtétet végeztek tavaly, holott a szakmai ajánlások szerint az intézmények fele alkalmatlan ilyen operációkra.

A Népszabadság arról ír, hogy az Egészségbiztosítási Felügyelet most készült felmérése szerint tavaly 8063 emlőműtétet végeztek az ország 103 kórházában, az intézmények több mint fele a szakmai ajánlások szerint ugyanakkor alkalmatlan ilyen műtétekre.

Mindössze 41 intézmény felel meg a Sebészeti Szakmai Kollégium által készített protokollnak. Nógrád megyében például egyetlen olyan kórházat sem találtak, ahol az évente végzett beavatkozások száma elérte volna a hetvenet, márpedig úgy tartják, ez a szükséges gyakorlati tapasztalathoz nélkülözhetetlennek tartott mennyiség alsó határa.

A szakemberek szerint a kellő gyakorlat, a megfelelő háttér nélkül lényegesen rosszabbak a műtéti eredmények is. Az intézmények maguk is önkritikát gyakorolnak, s részben felhagynak a műtétekkel, illetve átszervezik az ellátást. A legtöbben ugyanis eddig nem is tudtak hasonló irányelvekről.

A Magyar Nemzet beszámolója szerint nehezen boldogulnak a törvényes foglalkoztatással a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó Motim társaságok, amelyek tulajdonosi jogainak gyakorlását a kormányfő még ifjúsági miniszterré válásakor függesztette fel.

Hosszú időn keresztül a Motim Kádkő és a Motim Műkorund Kft.-nél - a munkaügyi bíróság, a Legfelsőbb Bíróság ítélete, valamint az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség háromszori végrehajtási bírsága ellenére - a törvényben rögzített 36 helyett heti 40 órában foglalkoztattak egyes munkakörökben.

A cégek korábban azzal indokolták álláspontjukat, hogy a csökkentett munkaidőre vonatkozó rendelet a hatvanas években született, amikor még egészségre ártalmas anyagokat használtak. A munkaügyi felügyelőség ismét vizsgálódott, és a két cégre 400 ezer, illetve 1,2 millió forint munkaügyi bírságot szabott ki.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×