eur:
390.65
usd:
366.26
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Tervezett változások a hegyközségeken

Ötvenről 500 hektárra emelné az önálló hegyközségek szőlőterületét az a törvénymódosító javaslat, amely pénteken került a parlament elé. A változtatás szerint a kötelező hegyközségi tagság feltétele 500 helyett 1.000 négyzetméternyi szőlőterület lenne.

A pénteken a parlament elé került javaslat értelmében ötvenről 500 hektárra emelkedhet az önálló hegyközségek szőlőterülete, míg a kötelező hegyközségi tagság feltétele 500 helyett 1.000 négyzetméternyi szőlőterület lenne.

A javaslat szerint a meglévő, 500 hektárnál kisebb hegyközségeknek egyesülniük kell. Amennyiben a hegyközségek erről nem tudnak megállapodni, az összevonásról hivatalból dönt a borvidéki hegyközségi tanács.

A hegyközségeknek kötelező lesz járulékminimumot megállapítaniuk. Aki a szőlőterülete alapján ettől kevesebbet fizetne, arra vonatkozik a minimális díj. A törvény a helyi testületre bízza a minimális járulék nagyságának a megállapítását.

A hegybíró a törvényben meghatározott határidő lejárta után is adhat ki a jövőben származási bizonyítványt, de az igénylőnek ezért késedelmi bírságot kell fizetnie.

Legalizálható lesz az engedély nélküli szőlő kivágás és telepítés is, de ezért is meg kell fizetni a bírságot. Az ilyen bevétel a hegyközségnél marad, a jogalkotó ezzel ösztönzi a jogsértések megszüntetését.

A módosító törvény valamikor az év vége felé lép hatályba. Ekkortól számítva 60 napon belül kell megalakítani a legalább 500 hektáros hegyközségeket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×