eur:
390.72
usd:
366.39
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Marad a 13. havi nyugdíj - a nap legfontosabb hírei

Nem változtat a kormány a 13. havi nyugdíj rendszerén - mondta a miniszterelnök az idősek világnapja alkalmából rendezett konferencián. Gyurcsány Ferenc utalt arra, hogy a kabinet döntése szerint januárig visszamenőleg 2,4 százalékkal emelik a nyugdíjakat és akkor folyósítják a 13. havi járandóságot is.

Nem változtat a kormány a 13. havi nyugdíj rendszerén - mondta a miniszterelnök az idősek világnapja alkalmából rendezett konferencián. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: a korábbi ígéreteknek megfelelően végigviszik a nyugdíjkorrekciós programot. A kormányfő utalt arra, hogy a kabinet döntése szerint januárig visszamenőleg 2,4 százalékkal emelik a nyugdíjakat és akkor folyósítják a 13. havi járandóságot is. A miniszterelnök közölte: januárban 4,5-5 százalék közötti nyugdíjemelés várható. Mint mondta: a kormány célja az, hogy a nyugdíjak minden évben az inflációt meghaladó mértékben növekedjenek. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője az InfoRádióban azt mondta: a megszorításokkal már elvette a kormány a 13. havi nyugdíjat az idősektől.

Benyújtotta a jövő évi költségvetés tervezetét a kormány; a dokumentumot a pénzügyminiszter adta át Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének. Veres János emlékeztetett: a terv szerint az államháztartás pénzforgalmi hiánya 2008-ban a GDP 4 és fél százalékára csökken. Hozzátette: a kormány azzal számol, hogy a bruttó hazai termék az idei 2,2 százalék után jövőre 2,8 százalékkal bővül, az eredményszemléletű államháztartási hiány pedig 6,4 százalékról 4,1 százalékra mérséklődik.

A kormányfő szerint 2008 már nem a megszorítások, hanem a szigorúság éve lesz a helyhatóságoknál. Gyurcsány Ferenc az önkormányzatok napja alkalmából tartott rendezvényen azt mondta: 2007 kemény év volt, de jövőre reálértéken nem romlik tovább a helyzet. A miniszterelnök hozzátette: ma úgy látszik, hogy 2009-től lesz értékelhető mozgástere a költségvetésnek. A kormányfő arról is beszélt: az egyik legfontosabb feladat a magyar iskolák és a közoktatás megújítása lesz. A Fidesz szerint semmi szükség nem lenne sem megszorításokra, sem szigorúságra az önkormányzatoknál, ha a szocialisták felülről vezérelt rendszerben, intézményes módon nem lopnák el az uniós és egyéb közpénzeket. Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője emlékeztetett: a Zuschlag-ügyben kiderült, hogy kezelik a szocialisták a közpénzeket.

Zárolta az előzetes letartóztatásban lévő Zuschlag János vagyonát az ügyészség - közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyész-helyettese. Szabó Ferenc az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy a szocialista Zuschlag Jánost különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalással gyanúsítják

Megszüntetné a kistérségi megbízotti hálózatot és a Nemzeti Fejlesztési Terv Házhoz jön rendszerét a Fidesz. Pelczné Gáll Ildikó, az ellenzéki párt alelnöke az InfoRádióban úgy vélte: választott köztisztviselőkre kellene bízni az uniós források menedzselését. Úgy fogalmazott: erre azért van szükség, mert a mostani, felülről kiépített és központilag irányított rendszerben a szocialisták "lenyúlják" az uniós pénzeket. Az ellenzéki politikus azt mondta: a Zuschlag-eset nem önálló kis sziget, hanem az egész egy része. Hozzátette: szerinte ugyanilyen rendszerben tűnnek el közpénzek az ifjúsági támogatások és az egészségügy átalakítása esetében is. A kormányszóvivő válaszában hiteltelennek nevezte az ellenzéki párt aggodalmait. Budai Bernadett úgy fogalmazott: az uniós források hatékony felhasználására az jelenti a valódi veszélyt, hogy a Fidesz nem hajlandó az együttműködésre, a többi között bojkottálja a parlamenti munkát is.

Differenciált családi pótlék bevezetését tervezi jövőre a kormány - mondta a szociális és munkaügyi miniszter. Lamperth Mónika az InfoRádióban közölte: a rászoruló családoknál inflációt meghaladó mértékben emelnék a juttatást.

Huszonötmillió forint bírság megfizetésére kötelezte a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó törvényi rendelkezések megsértése miatt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az OMV-t. Az osztrák cég tiltakozik a bírság miatt, és bejelentette, hogy minden lehetséges jogi eszközt igénybe vesz a döntés megváltoztatására. A cég szóvivője nyilatkozatában felhívta a figyelmet arra, hogy az OMV-nek nem tették lehetővé az eljárás során, hogy kifejtse álláspontját.

Elsőfokon pénzbírsággal sújtotta a Szegedi Paprika Zrt. vezérigazgatóját az úgynevezett fűszerpaprika-ügyben a Szegedi Városi Bíróság. Az első- és másodrendű vádlottat fogyasztó megtévesztésének vétségében mondták ki bűnösnek, a harmadrendű vádlottat, a cég gyártásvezetőjét felmentették. A vállalkozásra 10 millió forint bírságot szabtak ki. A vádirat szerint a Szegedi Paprika Rt. egyik partnere 2004-ben jelezte, hogy a cég által szállított fűszerpaprika-őrlemény afla-toxintartalma meghaladja a határértéket. A kifogásolt őrleményt a vállalkozás visszavette, és azt később más termékekhez keverve felhasználta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×