eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Zuschlag-ügy: Gyurcsányt is meghallgatják? - a nap legfontosabb hírei

Találkozókat tart a MOL részvényeseivel szerdán és csütörtökön az OMV osztrák kőolaj- és gázipari vállalat vezetése - közölte egy, az ügyet jól ismerő forrás a Dow Jones hírügynökséggel. Az OMV vezetése a tervek szerint azt szeretné elérni, hogy a részvényesek szorgalmazzák a MOL igazgatóságánál a két vállalat egyesülését.

A MOL szerint alulértékeli a cég üzleteit és kilátásait az osztrák OMV. A magyar olajtársaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett állásfoglalásában azt írta: megvásárlásra vonatkozó szándéknyilatkozatot kapott az OMV menedzsmentjétől, de az a hatályos szabályozás értelmében nem minősül ajánlatnak.

A MOL menedzsmentje hangsúlyozta: nem kezdenek tárgyalásokat az OMV-vel. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt mondta: a kormánynak semmi teendője nincs az ügyben, a MOL világos és egyértelmű választ adott a felvásárlási ajánlatra.

Az osztrák cég reggel közölte, hogy megszerezte a MOL-papírok 20,2 százalékát, és részvényenként 32 ezer forintos áron készek vételi ajánlatot tenni a MOL-tulajdonosoknak. Wolfgang Ruttenstorfer vezérigazgató azt mondta: az OMV-MOL egyesülés finanszírozására 9 milliárd euró áll rendelkezésre.

Gyurcsányt is meghallgatják?


Kész tanúvallomást tenni a miniszterelnök Zuschlag János szocialista politikus ügyében. Gyurcsány Ferenc újságírói kérdésre egy budapesti tájékoztatón úgy fogalmazott: áll a hatóságok rendelkezésére, ha meg akarják hallgatni.

A 30 napra előzetes letartóztatásba helyezett Zuschlag Jánost, az MSZP Bács-Kiskun Megyei Területi Szövetségének ügyvezető elnökét különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalással gyanúsítják.

Az ügyészség adatai szerint az egykori politikus és hét társa törvénytelenül használt fel több mint 50 millió forintot az egyes alapítványoknak és egyesületeknek odaítélt mintegy 80 millió forintnyi közpénzből.

Ötpárti megállapodás

Megállapodtak a parlamenti frakciók a képviselői költségtérítés szabályozásának módosításáról.

Szili Katalin házelnök az ötpárti egyeztetés után elmondta: a képviselőcsoportok felhatalmazták az Országgyűlés Hivatalát, hogy készítse elő a konkrét javaslatokat, a részletekről tovább egyeztetnek.

Hangsúlyozta: a változtatások alapelve, hogy a képviselőknek ne legyenek kiváltságaik.Megállapodás az egészségbiztosítókról

Jó döntésnek nevezte az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról kötött koalíciós megállapodást a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc helyesnek tartja az egységes társadalombiztosítás megőrzését, mint mondta: ebben nincs vita a kormány és az ellenzék között.

Hangsúlyozta: az egységes rendszerben működő pénztáraknak azért kell tevékenykedniük, hogy az ügyfelek jó szolgáltatást kapjanak. A tervek szerint az állam 18 megyében egy-egy, a közép-magyarországi régióban pedig négy egészségbiztosítási pénztárat alapít, melyek 49 százalékát vásárolhatják meg pályázat útján a magánbefektetők.

Mikola István fideszes országgyűlési képviselő szerint a magántőkének csak a kiegészítő biztosításoknál lehet szerepe, ezért, a Fidesz - ha kormányra kerül - visszavonja a változtatásokat.

Zárszámadás

Rendkívül ellentmondásosnak nevezte a tavalyi évet a pénzügyminiszter a 2006. évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslat expozéjában. Veres János a parlamentben azt mondta: a reálgazdaság jól teljesített, az államháztartás hiánya azonban lényegesen magasabb lett a vártnál.

Az Állami Számvevőszék elnöke arról beszélt, hogy az államháztartás hiányosságai miatt tavaly öt alkalommal kellett módosítani a fizetőképességet biztosító finanszírozási tervet.

Kovács Árpád hozzátette: alapvető követelmény lenne a magyar gazdaságban a kiszámítható és kiegyensúlyozott költségvetési politika és a fenntartható adósságállomány.

Fidesz: olcsóbb államot!

A szerénység, az átláthatóság és a kötelességtudat elveire épül a Fidesz olcsóbb államról szóló törvénycsomagja - jelentette be Navracsics Tibor, az ellenzéki frakció vezetője és Répássy Róbert, a képviselőcsoport igazgatója.

A fideszes politikusok azt mondták: egyebek mellett átalakítanák a miniszterek és az államtitkárok javadalmazási rendszerét, és átláthatóvá tennék az állami vezetők vagyoni viszonyait.

Megbüntették a Hankookot

Két részletben, összesen 25 millió forint bírságot szabott ki a Hankook cégre a munkaügyi felügyelőség az elmúlt napokban - közölte a szervezet területi vezetője.

Jankó Zoltán hozzátette: a munkaügyi szabálytalanságok miatt 8 millió forint bírságot róttak ki, 32 koreai dolgozó engedély nélküli foglalkoztatásáért pedig 17 millió forint befizetésére kötelezték a céget.

Bányai Tibor, a Hankook HR igazgatója azt mondta: a vállalat egyelőre nem döntött arról, hogy a 17 milliós határozat ellen él-e jogorvoslattal, a 8 millió forintos bírságot a cég tudomásul vette, nem fellebbezett.

Megszúrták a diszkóban

A világbajnoki bronzérmes cselgáncsozó Ungvári Miklós egy hónapig nem léphet tatamira, miután hétvégén egy diszkóban combon szúrták.

A közelmúltban olimpiai kvalifikációt szerzett dzsúdós elmondta: Cegléden ünnepeltek csapattársaival, amikor a helyi diszkóban egy nagyobb társaság beléjük kötött.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×