eur:
391.28
usd:
366.83
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Járai: A rossz kormányzás miatt magasak az energiaárak

Már 2000-ben be kellett volna vezetni az egykulcsos adórendszert - mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. A volt jegybankelnök közölte: akkor ennek az adókedvezmények rendszere vetett gátat. Járai Zsigmond hozzátette: nem baj, hogy jelenleg erős a forint, mert ez lefelé nyomja az inflációt.

Már 2000-ben be kellett volna vezetni az egykulcsos adórendszert, ami sokkal egyszerűbb és igazságosabb, mint a jelenlegi, és nehezebben is kikerülhető - mondta Járai Zsigmond az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke szerint ez olyan rendszer lehetne, amelyben többen fizetnének adót, de egy-egy emberre kevesebb teher jutna.

A közgazdász hozzátette: a kormánynak nem csak mondania kellene, hogy fontos az adózók bázisának szélesítése, ezt meg is kellene valósítania.

Alacsonyabb adó kedvezmények nélkül


Járai Zsigmond úgy véli: ahhoz, hogy mérsékelni lehessen a kulcsokat, el kellene törölni az összes adókedvezményt, és éppen ez volt az, ami miatt 2000-ben sem lehetett módosítani a rendszeren.

A volt MNB-elnök hozzáfűzte: a kérdésről széleskörű vita nem volt, mert a kezdeményezés már a politikai szektorban elbukott.

A szakértő úgy véli: ha a szociális szemléletmódot is érvényesíteni akarnák, a rendszerbe be lehetne illeszteni egy második kulcsot, ami a nagyon magas jövedelműeket - néhány tízezer embert - érintené.Jó, hogy erős a forint

Jelenleg fontos, hogy a forint erős legyen, mert ez lefelé nyomja a pénzromlás mértékét abban a helyzetben, amikor sok inflációs feszültség van a gazdaságban - mondta Járai Zsigmond.

A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke hozzátette: jobb lenne, ha legalább a kormány nem okozna a rossz költségvetési és árpolitikával ilyen feszültséget.

A közgazdász közölte: a fogyasztói kosárnak 17 százaléka tartozik az állami árakba, ebben benne van az energia árától a MÁV-jegyárakig sok minden, ezek díja pedig gyorsabban emelkedett az elmúlt hat évben, mint az átlagos infláció, a kormány tehát a saját területein is felfelé nyomja az árakat.

Pazarlás van

Járai Zsigmond úgy véli: ha olyan energiaszektor lenne Magyarországon, ahol verseny van, az állam pedig csak felügyel, akkor nem kellene állami ármeghatározás.

Ha azonban egy pazarló, rosszul szervezett energiaszektor működik, és ezért magasak az árak, az a rossz kormányzás eredménye - fűzte hozzá a korábbi MNB-elnök.

A közgazdász hozzátette: pénzügyminiszterként nem akarta hagyni, hogy a BKV fokozatosan felfelé nyomja az árakat, mert úgy gondolta, hogy a bliccelés visszaszorításával, jobb szervezéssel nagyobb bevételre lehetne szert tenni.

"Hihetetlen, hogy most vitatkozunk róla, amikor mindenhol így működik" - mondta Járai Zsigmond.

Hanganyag: Szûcs Péter

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×