eur:
390.65
usd:
364.14
bux:
68411.47
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Fodor: Áttörés a klímaváltozási csúcstalálkozón

Fodor Gábor szerint áttörést jelent az éghajlatváltozás kihívásai kapcsán New Yorkban tartott ENSZ-csúcstalálkozó. A környezetvédelmi miniszter szerint a találkozón résztvevők nyilatkozatai egyértelmű politikai szándékot tükröznek.

Áttörést lehetett érzékelni a New York-i klímaváltozási konferencián - mondta az InfoRádiónak Fodor Gábor.

A környezetvédelmi miniszter kiemelte: egyértelmű politikai akarat mutatkozik annak elismerésére, hogy közös a felelősség a káros gázok kibocsátásában, és erről nyilatkozatot és cselekvési tervet készülnek elfogadni.

Az Európai Unió álláspontja szerint a fejlett országoknak 20 éven belül 25-40 százalékkal kell csökkenteniük a kibocsátást - hangsúlyozta Fodor Gábor.

A tárcavezető szerint az Egyesült Államok is változtatott álláspontján, és a kiotói jegyzőkönyv elutasítása után hajlandó a közös fellépésre.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×