eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Szemérmetlen és szégyenteljes" a politikusok egyetértése

"Szemérmetlen és szégyenteljes". Hankiss Elemér szerint ezzel a két szóval lehet legtalálóbban jellemezni azt, hogy az országgyűlési képviselők ötpárti konszenzussal, elszámolás nélkül vehetnek fel milliós költségtérítéseket.

A szociológus úgy látja, hogy a társadalom igazságérzetét leginkább a vagyoni különbségek aránya sérti, de sokan gondolják azt is, hogy a politikusok jelenlegi teljesítményük alapján egyszerűen nem érdemelnek meg ennyi pénzt.

Mint azt az InfoRádióban elmondta: az elkeseredettséget növeli, hogy a magyar politikai osztály jelentős hányada nem végzi rendesen a munkáját. Az is sérti az embereket, hogy akik a döntéseket hozzák, azok maguk számára kedvezőbb helyzetet teremtenek, mint azok számára, akiknek az érdekeit képviselniük kellene.

Az arányokkal van a probléma

Szavai szerint egy jól működő társadalomban fontos feladata van a politikusoknak: össze kell gyűjteniük a különböző érdekeket, megvitatniuk és egységes álláspontra jutniuk. De mint minden más munkát, ezt is az emberek úgy értékelik, hogy aki jól végzi a dolgát, annak többet adnának, aki rosszul, annak azonban kevesebbet. Az emberek azt elfogadnák, hogy aki jól dolgozik, az jól is éljen, a probléma csak az arányokkal van.

Mára azonban hatalmas különbségek alakultak ki az emberek között, a politikusok pedig a gazdagabb réteghez tartoznak, csak az nem érthető, hogy miért.

Hol van az önkorlátozás?

Ráadásul a demokrácia lényege az önkorlátozás - fűzte hozzá Hankiss Elemér, hozzátéve: ha a hatalmon lévők nem korlátozzák saját magukat, akkor semmi nincs, ami korlátozná őket.

"A fejétől bűzlik a hal. Hihetetlen jelentősége van annak, hogy egy társadalom felső rétege - nem mondom azt, hogy elit, mert az pozitív jelző lenne - hogyan viselkedik" - jelentette ki a szociológus. Ha erkölcsös, mértéktartó, tisztességes, annak óriási hatása van a társadalomra, ennek ellenkezője azonban szinte mindenre felmentést ad.

"Ez az egyik legnagyobb bűne ennek a politikai osztálynak, azon túl, hogy az elmúlt 5-6 évben rengeteg rossz döntést hoztak." Hankiss Elemér szerint már csak azért is szemérmetlen és szégyentelen az ellentétes politikai erők egyetértése ebben az ügyben, mert szinte nincs más ügy, amelyben konszenzusra tudnának jutni.

"Ha sok minden másban is egyetértenének, az kevésbé lenne szemérmetlen, de akkor sem tudnám elfogadni, hogy önmaguknak privilégiumokat szavazzanak meg, ezt ugyanis semmi nem indokolja" - mondta Hankiss Elemér.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×