eur:
391.18
usd:
366.7
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Ombudsmanná választották Szabó Mátét

Megválasztotta az Országgyűlés Szabó Mátét az állapolgári jogok országgyűlési biztosává. Az 51 éves jogász politológust, egyetemi tanárt, az ELTE Politikatudományi Intézetének igazgatóját 290 igen szavazattal, 37 ellenében választották ombudsmanná a képviselők. Szabó Máté a szavazás eredményének kihirdetése után letette az esküt a parlament előtt.

Sólyom László köztársasági elnök június közepén jelentette be a parlamenti pártok frakcióvezetőinek, hogy Szabó Máté jogász politológust, egyetemi tanárt, az ELTE Politológiai Intézetének igazgatóját jelöli az állampolgári jogok országgyűlési biztosának. Elődje, Lenkovics Barnabás 2001. július 1-jétől látta el a tisztséget; őt 2007. április 21-i hatállyal alkotmánybíróvá választották. Majtényi Lászlót, az államfő első jelöltjét, a képviselők júniusban nem választották meg.

Szabó Mátét korábban három tartózkodás mellett 25 igen szavazattal támogatta az alkotmányügyi bizottság. Az ombudsmanjelölt a gyülekezési jog szakértőjének számít.

Az alkotmányügyi bizottságban korábban már beszélt arról, hogy Magyarországon nagy átalakulás, gazdasági-szociális reformfolyamat zajlik, melynek "nem szándékolt mellékhatásaként" óhatatlanul alkotmányos visszásságok keletkeznek.

Szabó Máté szerint az lesz a feladata, hogy eldöntse, mit fog az ombudsmani intézmény eszközeivel képviselni és felvállalni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×