eur:
390.77
usd:
365.5
bux:
68282.28
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Ombudsmanná választották Szabó Mátét - a nap legfontosabb hírei

Megválasztotta ombudsmannak Szabó Mátét az Országgyűlés; a köztársasági elnök jelöltjét még a titkos szavazás előtt valamennyi parlamenti párt támogatásáról biztosította. A képviselők közül 290-en támogatták, 37-en nemmel szavaztak.

Az országgyűlési biztos az eredmény kihirdetése után letette a hivatali esküt. Sólyom László június közepén jelentette be, hogy Szabó Máté jogász politológust, egyetemi tanárt, az ELTE Politológiai Intézetének igazgatóját jelöli az állampolgári jogok országgyűlési biztosának. Elődjét, Lenkovics Barnabást április 21-ei hatállyal alkotmánybíróvá választották. A képviselők az államfő előző jelöltjét, Majtényi Lászlót nem választották meg.

Ötpárti megállapodást sürget Gyurcsány Ferenc

Ötpárti megállapodást sürgetett a pártfinanszírozás kérdésében a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc a parlamentben, napirend előtt közölte: a kormány még októberben beterjeszti az erre vonatkozó törvénytervezetet. A miniszterelnök azt is közölte: a kormány - szintén októberben - Európa egyik legszigorúbb összeférhetetlenségi szabályozását terjeszti az Országgyűlés elé. Hozzátette: a vagyonnyilatkozatok rendszerének egyszerűsítésére, szigorítására is javaslatot tesznek.

A Fidesz a lehető leghamarabb megkezdi az aláírásgyűjtést


A Fidesz azonnal megkezdi az aláírásgyűjtést a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló népszavazáshoz, amint erre lehetőség lesz - mondta a párt elnöke. Orbán Viktor hozzátette: a Fidesz elnöksége szerdán dönt a népszavazási kampány tartalmi és technikai részleteiről. A pártelnök arról is beszélt, hogy a népszavazási kampány politikai vezetője - ha elvállalja - Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője lesz. Az Alkotmánybíróság a tervek szerint még októberben is tárgyalja a népszavazási kezdeményezéseket, és csak utána hozza meg döntését.

Elkészült a Fidesz egészségbiztosítási koncepciója

Elkészült a Fidesz nemzeti egészségbiztosítás koncepciója. Mikola István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője elmondta: a tervezet értelmében megmaradna a nemzeti kockázatközösség, mindenki kötelezően tagja lenne az egészségbiztosításnak, és a rendszerben jövedelemarányos járulékfizetés lenne. Hozzátette: a pénztár közvetlenül a parlamentnek tartozna beszámolási kötelezettséggel, a felügyelő tanácsot szintén az Országgyűlés választaná, az elnök pedig interpellálható lenne. Mikola István közölte: a koncepciót a társadalmi és szakmai viták után még az ősszel beterjesztik a parlamentnek.Pályázat a Schöpf-Merei Kórházra

Pályázatot ír ki a fővárosi önkormányzat a Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ működtetésére. Az egészségügyi intézményt azért privatizálja Budapest, mert az év elején megszűnt a kórház fekvőbeteg ellátásának állami finanszírozása. A pályázatra várhatóan egy jelentkező lesz, az intézményt eddig is működtető menedzsment.

Uniós forrás az ivóvíz minőségének javítására

2008 végéig több mint 56 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre a magyarországi ivóvíz minőségének javítására, elsősorban az arzéntartalom csökkentésére - mondta az önkormányzati és területfejlesztési miniszter. Bajnai Gordon közölte: a kormány hitelkonstrukciót dolgozott ki annak érdekében, hogy az önkormányzatok elő tudják teremteni a kötelező önrészt. Közben az Európai Bizottság arról számolt be: Lengyelország után Magyarország kapta a legtöbb pénzt az unió közös költségvetéséből 2004 és 2006 között a közép- és kelet-európai új tagállamok közül. A jelentés szerint Lengyelország 12,1, míg Magyarország 3,9 milliárd eurót kapott ebben az időszakban.

Csökkentették a jegybanki alapkamatot

Huszonöt bázisponttal 7,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács. A döntés megfelel a piaci várakozásoknak. A testület legutóbb június 25-ei ülésén mérsékelte az alapkamatot 8-ról 7,75 százalékra. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azt mondta: ha az élelmiszer- illetve az energiaárak esetleges emelkedése nem jár tovagyűrűző hatásokkal, akkor 2009-ben elérhető a 3 százalékos inflációs cél.

Pályázat a Nemzeti Színház vezérigazgatói posztjára

Kiírták a pályázatot a Nemzeti Színház vezérigazgatói posztjára - jelentette be az oktatási és kulturális miniszter. Hiller István elmondta: a jelentkezők 45 napon belül adhatják le pályázatukat, az 5-7 fős szakmai szakértői bizottság ezután 30 napon belül készít javaslatot. Hozzátette: a döntést ő hozza meg, várhatóan november végén, december elején. A jelenlegi vezérigazgató, Jordán Tamás megbízatását 2008. június 30-ig meghosszabbították, így a két vezető az évad végéig együtt dolgozik majd a Nemzeti Színháznál.

Bizalmatlansági indítvány a román kormány ellen

Romániában hosszas huzavona után benyújtotta Calin Tariceanu kormánya elleni bizalmatlansági indítványát a parlamentben a Szociáldemokrata Párt. Mircea Geoana pártelnöknek 139 aláírást sikerült összegyűjtenie a kezdeményezéshez. Ha a szenátus és a képviselőház együttes ülésén többséget kap a javaslat, a Nemzeti Liberális Párt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség tagjaiból álló kormány megbukhat. Az indítvány a Szociáldemokrata Párton belül is vitát váltott ki, ezért nem tudni, hogy képviselői egységesen tartják-e majd magukat a pártfegyelemhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×