eur:
390.79
usd:
365.55
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Még két ombudsmanról szavaz ősszel az Országgyűlés

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa mellett még két ombudsman-jelöltről szavaznak a képviselők az őszi ülésszak alatt: a jövő nemzedékek országgyűlési biztosáról és az adatvédelmi biztosról, mivel Péterfalvi Attila mandátuma december közepén lejár.

A várakozások szerint hamarosan ismét négy országgyűlési biztos lesz. Korábban ugyanis az általános, a kisebbségi, és az adatvédelmi ombudsman mellett létezett az állampolgári jogok biztosának általános-helyettesi posztja is. Ez utóbbit az országgyűlés júliusban szüntette meg, azzal az indokkal, hogy létrehozhassák a jövő nemzedéke ombudsmanjának tisztségét. A posztot addig betöltő Takács Albert egyébként június elsejétől igazságügyi és rendészeti miniszter lett.

Hat éves mandátum

Az új hivatal létrehozása egybe esik a korábbiak megújításával, mivel az ombudsmanok hat éves mandátuma idén járt, vagy jár le.

A nemzeti és etnikai jogok új országgyűlés biztosa, Kaltenbach Jenő után júniusban Kállai Ernő lett. Lenkovics Barnabást, akit tavasszal alkotmánybíróvá választottak, az országgyűlés döntése alapján Szabó Máté követi az általános ombudsmani poszton. Az adatvédelmi biztos mandátuma december közepén jár le. Sólyom László köztársasági elnök Péterfalvi Attila utódjelöltjét várhatóan az új poszt, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának jelöltjével egy időben fogja megnevezni.

A Védegylet felkérése

Az új jogvédő intézményről a Védegylet elnevezésű civil szervezet felkérésére még 2000-ben Sólyom László jelenlegi köztársasági elnök készített törvénytervezetet, de akkor a javaslatot nem vette napirendre az Országgyűlés. Lányi András, az Élőlánc Magyarországért mozgalom elnökségi tagja szerint a biztosra a környezetünket érintő visszafordíthatatlan változtatások miatt van szükség.

"A mi cselekedeteink ötven, ötszáz, ezer évekre eldöntik az utánunk élők életlehetőségeit, ezért kell nekik valamilyen helyet biztosítani azokon a fórumokon, ahol ma a döntések születnek" - hangsúlyozta Lányi.

A kérdésre, nem félő-e, hogy fontos nagyberuházásokat fog hátráltatni az új intézmény, Lányi András úgy válaszolt: nem baj, ha lassítjuk a döntéseket, mert ezzel társadalmi vita előzheti meg őket, így pedig stabilabbá és gyorsabbá válhat a döntések megvalósítása.

Hanganyag: Sigmond Árpád

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Elképesztő negatív áramár született Magyarországon, ami még komoly problémákhoz vezethet

Elképesztő negatív áramár született Magyarországon, ami még komoly problémákhoz vezethet

Minden idők második legalacsonyabb áramára alakult ki ma a magyar áramtőzsdén a holnapi munkaszüneti napra mínusz 108,16 euró/megawattórás szinten, ami a 6000 MW feletti beépített naperőmű kapacitás, a napsütéses idő és a munkaszüneti nap kombinációja mellett született. Ez, és az elmúlt napokban kialakult mínusz 40-60 euró körüli napközbeni árszintek még komoly következményekkel járhatnak a naperőmű piac egyes szereplői, illetve az ipari energiafogyasztók számára is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×