eur:
391.06
usd:
366.11
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

"A politikusság főállású munka, el kell dönteni, megfizetik-e rendesen"

A képviselői költségtérítések évről évre vita tárgyát képezik. Az elmúlt időszakban több tízmillió forintot fizettek ki egyes képviselőknek, úgy, hogy a törvénymódosítások után 2004-től már számlával sem kellett igazolni egyes költségeket.

Az országgyűlési képviselők közül az előző kormányzati ciklusban a legtöbb költségtérítést Lázár János, a Fidesz országgyűlési képviselője, Hódmezővásárhely polgármestere vette fel. Az általa igényelt összeg 18 millió forint volt 2002 és 2006 között, ami azt jelenti, hogy havi 375000 forintot számolt el. Az InfoRádiónak nyilatkozva 2007 év elején azt mondta annyit vett fel amennyit a törvény előír.

"A magyar Országgyűlésnek 102 olyan képviselője van, aki több mint 17 millió forint költségtérítést kapott, és 10 olyan képviselőt tudnék csípőből mondani - a nyilvánosságra hozott táblázat alapján - akik 10-20-30 ezer forinttal kaptak kevesebb költségtérítést, mint én. Ennek az egyszerű oka, hogy 2002-ben már az első fordulóban megválasztottak, és a megválasztástól jár a költségtérítés, ezért én két héttel többet kaptam. Annyit vettem fel, amennyit a törvény megállapít, és amennyit az országgyűlés hivatala számfejt. Mindaddig, amíg tételes elszámolás volt 2003-ig, addig gyűjtötte az ember a számlákat, 2003-2004-ben úgy módosította a kormánytöbbség az elszámolás rendjét például a lakásbérletnél, hogy elszámolás legyen" - közölte akkor a képviselő.

"Kérdezzenek a honvédelemről"

A képviselőt megkerestük a mostani módosítások tervének kapcsán. Lázár János sajtókapcsolatokat koordináló munkatársán keresztül annyit üzent: nem kíván erről beszélni, de szívesen válaszol a honvédelmet érintő kérdéseinkre.

Göndör István, az MSZP frakcióvezető helyettese tavaly azt mondta: maximálná, és számlához kötné a szállásköltségekkel kapcsolatos képviselői költségtérítéseket az MSZP.

"Mi a korábbi javaslatunkat visszük vissza, mely szerint a lakásbérlésről vagy érvényes szerződést, vagy számlát keljen bemutatni, és ennek ellentételeként kerüljön csak sor a kifizetésre" - hangsúlyozta a politikus.

A politikusság főállású munka

A mostani módosítások kapcsán az MSZP-s politikus azt mondta a távirati irodának, hogy a politikusság is főállású munka, és el kell dönteni, hogy megfizetik-e rendesen, vagy azt ajánlják a képviselőknek, hogy keressenek mellette más jövedelemszerző tevékenységet.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×