eur:
390.87
usd:
364.59
bux:
68302.43
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A Külügyminisztériumba kérették a budapesti szlovák nagykövetet

A Külügyminisztériumba kérették Szlovákia magyarországi nagykövetét a Benes-dekrétumok megerősítése miatt - mondta Horváthné Fekszi Márta, a tárca államtitkára.

"Juraj Migas nagykövetet a Benes-dekrétumok múlt heti pozsonyi parlamenti megerősítése miatt kérettem be és erőteljesen, határozottan leszögeztem számára a magyar álláspontot. Elmondtam, hogy ez a határozat ellentétes nemcsak a közöttünk lévő, elmúlt hónapokban lezajlott, a jövőbeli együttműködést lényegesen meggyorsító és minden területre kiterjedő, a két miniszterelnök közötti megegyezéssel, de ellentétben áll az egyetemes emberi jogokkal, értékekkel is" - mondta Horváthné Fekszi Márta.

Az államtitkár emlékeztette a nagykövetet, az Európai Parlament (EP) már 1993-ban határozatot hozott a Benes-dekrétumok ügyében, és az egyebek mellett tartalmazta, hogy a határozat kerüljön ki a szlovák jogrendből. Az EP egy 2002-es tanácsadói véleménye szintén ellentétesnek minősítette a dekrétumokat az emberi jogokkal és a demokráciával - tette hozzá.

Horváthné Fekszi Márta azt mondta, a magyar kormány, a politikai és közélet nem tudja csupán szlovák belpolitikai ügyként kezelni a Benes-dekrétumok megerősítését. A szlovák nagykövet a megbeszélésen azt hangsúlyozta, hogy Szlovákia belpolitikai ügynek tekinti a kérdést, és a döntést nem a szlovák kormány, hanem a parlament hozta.

Magyarország reméli, Szlovákia pozitív üzeneteket küld majd és hangsúlyozni fogja, hogy szeretné teljesíteni a közös cselekvési tervet - fűzte hozzá a külügyi államtitkár.

Az államtitkár azt mondta: a magyar diplomácia dolgozik a háttérben, emellett az Európai Parlament lehet még az a fórum, ahol megfelelő iránymutatás születhet. Horváthné Fekszi Márta már pénteken bekérette volna a szlovák nagykövetet, de a múlt hét végi V4-es államfői találkozó miatt a diplomáciai képviselő csak hétfőn ért rá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×