eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ugrásszerűen nőtt a csecsemőhalálozások száma

Az elmúlt hat hónapban országosan több mint nyolc százalékkal több csecsemő halt meg, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A csecsemő- és gyermekgyógyászat országos szakfelügyelője az átszervezéseknek, illetve a fejlesztések hiányának tulajdonítja a drasztikus növekedést.

A Népszabadság azt írja, hogy az első fél évben ugrásszerűen növekedett a csecsemőhalálozások száma. A gyermekgyógyászokat ez nem lepte meg. Az elmúlt hat hónapban országosan több mint nyolc százalékkal több csecsemő halt meg, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A legfrissebb számok a kutatókat váratlanul érték.
Egészségügyi szakemberek nem értik, mi lehet az ennyire kedvezőtlen változás oka, hiszen - mondják - a csecsemőhalálozások egyik kiváltó oka, az anya életmódja nem változik egyik évről a másikra. Az Országos Gyermek Egészségügyi Intézetben még kommentálni sem tudták az új adatokat. Nem így a csecsemő- és gyermekgyógyászat országos szakfelügyelője, aki nem lepődött meg. Mészáros József szerint az átszervezéseknek, illetve a fejlesztések hiányának a következménye mindez.

A Magyar Nemzetben az áll, hogy a múlt év első feléhez képest, csaknem két százalékkal kevesebbet vásároltak a magyarok. A kutatások alapján úgy látszik, hogy a külföldi tulajdonban lévő multiláncok lesznek a Gyurcsány-csomag nyertesei.

Az Index.hu írja, hogy két év alatt csaknem megduplázódott az ópium és a heroin alapanyagául szolgáló mák afganisztáni termesztése. Afganisztán így önmagában előállítja a világ termelésének 93 százalékát. Az amerikaiaknak ennél is nagyobb gondot okozhat, hogy a heroin könnyen hozzáférhető, az unatkozó amerikai katonák pedig meg is szerzik.

A Világgazdaságban olvasható, hogy több mint 42 ezer pályakezdő fiatal szerepel valamelyik hazai munkaügyi központ regisztrációjában, közülük júliusban nyolcezernél is többen életükben először tapasztalták meg a munkanélküliséget. Az álláspiaci szerencsét nagymértékben meghatározza, milyen szintű az iskolai végzettség, mennyire kapós a szerzett tudás, melyik régióban akar elhelyezkedni a pályakezdő, s milyen hozzáállással keres üres posztot. Tanító, közgazdász, mezőgazdasági mérnök, irodai adminisztrátor, középiskolai tanár, jogász, óvónő, szociális munkás - ezekben a szakmákban szeretne elhelyezkedni a legtöbb állástalan friss diplomás, egyelőre hiába.

A Napi Gazdaság által megkérdezett kereskedelmi és idegenforgalmi szakemberek egyetértenek abban, hogy az elmúlt 17 év legszebb és bevételi szempontból legeredményesebb nyarát zárja a Balaton. Ami azonban öröm az egyik, üröm a másik oldalon: soha még ennyi járattörlésre, és járatösszevonásra nem volt szükség a charterszezonban, mint idén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×