eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Horváth Ágnes: "Haladunk tovább"

Folytatódnak a tárgyalások, miután az egészségbiztosítás reformjának több pontjáról sem sikerült megállapodniuk a koalíciós pártoknak szerda késő este. Közös nevezőre jutottak azonban a politikusok több népegészségügyi kérdésben, valamint a kórházak és a járóbeteg-szakellátás fejlesztésének további lépéseiről.

Eredményesnek, és konstruktívnak nevezték a kormánypárti politikusok a szerda késő estébe nyúló koalíciós egyeztetést, igaz az egészségbiztosítási reform több pontjában nem jutottak közös nevezőre.

Így kérdéses, hogy pontosan hány pénztár működjön, és hány régió legyen a jövőben, mekkora legyen egy-egy régió ellátási területe, és azt is homály fedi egyelőre, hogy a verseny mennyire kapjon teret az új rendszerben.

Bár az MSZP és az SZDSZ álláspontjai ezen kérdésekben szögesen ellentétben állnak egymással az egésszégügyi miniszter optimista.

Horváth Ágnes szerint lesz megállapodás, szeptember végéig benyújtják a Parlamentnek a reformról szóló törvényjavaslatot: "Haladunk tovább a biztosítási rendszer átalakításában, zajlik a munka, amivel elkészülünk határidőre".

Az MSZP egészségpolitikusa, Kökény Mihály szerint azonban a határidőnél van fontosabb: "Fontos, hogy tartsuk a határidőt, de ennél fontosabb szempont, hogy egy működőképes, megfelelő garanciákat tartalmazó modellről nyújtsunk be törvényjavaslatot".

A koalíciós pártok egyetértettek több népegészségügyi kérdés rendezésében, a háziorvosi adminisztráció csökkentésében, az online rendszer kiépítésében a gyógyítók és az egészségbiztosító között, a kórházak és a járóbeteg-szakellátás fejlesztésének elindításában, valamint az egészségügyi intézmények gazdasági társasággá alakításának elősegítésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×