eur:
389.79
usd:
361.94
bux:
68516.61
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Átoperált kórházak: János lett a Margitból

Budapesten összevonják a Margit kórházat, a Szent János kórházat és a Budai Gyermekkórházat. Erről döntött a fővárosi közgyűlés, a koalíciós képviselők támogatásával, az ellenzékiek elutasító szavazatai mellett.

Horváth Csaba egészségügyért felelős szocialista főpolgármester-helyettes szerint az integráció nem jár osztálybezárással, főként a gazdasági irányítás és az úgynevezett nem gyógyító területek összevonását jelenti, ebből származna megtakarítás.

Hozzátette: az integrációra azért is szükség van, mert a Margit kórháznak és a Budai Gyermekkórháznak finanszírozási nehézségei vannak, saját lábon nem tudnának megállni.

Az ellenzék részéről kritizálták a tervet. Pesty László, a Fidesz szakértője szerint már most bebizonyosodott, hogy a korábbi kórházösszevonások sem hozták meg azt a gazdasági eredményt, amire a főváros és a tárca számított.

A képviselő szerint Európában mára már több országban rájöttek, hogy az úgynevezett nagy kórház modell nem működik.

Szolnoki Andrea, az SZDSZ egészségpolitikusa erre válaszolva azt mondta, hogy a világban jelenleg két szakértői álláspont van a kórházak ideális nagyságával kapcsolatban. Az egyik szerint az 500-600 ágyas kórházak a legoptimálisabbak, a másik szerint pedig az ezer ágyas vagy ennél nagyobb kórházak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×