eur:
389.63
usd:
361.96
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A buszsofőrök beszólnak: "Demszky Gábor nincs tisztában a fizetésünkkel"

Az InfoRádió nem reprezentatív körképe alapján a BKV járművezetői nettó 110-150 ezer forintot keresnek átlagosan havonta. A megkérdezett buszsoforök mindegyike jogosnak érezte a tervezett munkabeszüntetést, de azt egyikük sem tudta pontosan megmondani, mennyivel nőne a fizetése, ha a közlekedési társaság megadná a 15 ezer forint fölött a 6 százalékos béremelést.

Az InfoRádió által megkérdezett, és választ is adó buszsofőrök szerint a BKV Rt. járművezetői maximum bruttó értéken kereshetnek átlagosan 226 ezer forintot havonta, ahogy azt Demszky Gábor főpolgármester egy szerdai nyilatkozatában állította.

"Hát Demszky Gábor nincs tisztában a fizetésünkkel. Amit kézhez kapunk egy olyan 150 ezer körül" - mondta Gy. István.

"Én például, hogyha alapórával számolok, akkor örülök, ha megvan a 120 ezer forintom" - tette hozzá kollégája, J.László.

Gy. Lajos ugyanakkor úgy vélte, 108-109-ezer forintnál nem visz többet haza.

A buszvezetők 110-150 ezer forintra becsülték kollégáik nettó átlagfizetését.

Gy. István szerint nem igaz a főpolgármester azon állítása, hogy több mint 60 ezer forint különbség van a fővárosi és a vidéki buszvezetők átlagfizetése között.

"Jár ide sok volános kolléga is másodállásban dolgozni, mert őnáluk engedélyezik, itt nem, és beszélgetünk. Nincs ilyen óriási különbség a két vállalat között" - mondta a sofőr.

Gy. Lajos szerint az év elején elmaradt béremelések miatt lesz sztrájk jövő hét kedden.

"Az a baj, hogy év elején ígértek béremelést, de aztán az új igazgató kinevezése miatt haladékot kértek, azt mondták, hogy júliusban visszatérünk a béremelésre... Ez maradt el, nem tartotta be a szavát" - fogalmazott a buszsofőr.

A bértárgyalásokon a BKV vezetése havonta és dolgozónként 15 ezer forintos béremelést ajánlott, azonban a szakszervezetek ezen felül további hatszázalékos bérfejlesztésre tartanak igényt.

A buszsofőrök ezzel tisztában voltak, azt viszont egyikük sem tudta megmondani, mennyivel nőne a fizetése, ha a cég mindezt megadná. A válaszok 10 ezer forinttól 30 ezer forintig terjedtek.

Volt olyan buszvezető is, aki kérdésünkre csupán percekig káromkodott...

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×